Bu mesleğin, bu kadar talep görmesinin nedeni ise; genellikle maaşlarının yüksekliği ve geleceğinin parlak oluşundan dolayı istihdamda sağlanacak olan sürekliliktir. Dolayısı ile her yıl binlerce genç, pilot olmak için üniversite sınavına girerek pilotaj bölümü için yeterli puanı almaya çalışmakta ya pilotluk kursu araştırmasına girmektedir. Anlaşılacağı üzere; pilot olmanın tek yolu üniversite eğitimi almak değildir, alternatif olarak uçuş okulları da hizmet vermektedir.

Ülkemizde pilot lisansı veren pek çok pilotluk kursu bulunmaktadır. Ve bu kurslar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş kurs merkezleridir. Dolayısı ile resmi kurumlardır ve verdikleri pilot lisanslarının geçerliliği bulunmaktadır. Ayrıca, bu kurslara başvurmanın şartları bulunmaktadır. Bu şartlar ise şunlardır:

  • Başvuruda bulunacak olan kişiler 18 yaşında olmalıdır,
  • Kişiler, en az lise ya da dengi bir okul mezun olmalıdır,
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olan havacılık tıp merkezlerinden gerekli olan sağlık sertifikası alınmalıdır.

Bu koşulları sağlayan kişiler, pilotluk kurslarına başvurup eğitim alabilmektedirler.

Pilotluk Kursuna Nasıl Başvuru Yapılır?

Ülkemizde, uçuş eğitimi veren pek çok pilotluk kursu bulunmaktadır. Ve bu kursların her biri, bir diğerinden farklı özellikler taşıyor olsa da temelde aynı eğitimi vermektedirler. Aynı zamanda, bu pilotluk kursları ülkemizin devletine ait olan Ulaştırma, Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiştir. Bu sebeple, yetkilendirilmiş olan her bir pilotluk kursu güvenlidir. Pilotluk kursuna başvuruda bulunacak olan kişilerin de, ilgili genel müdürlüğün resmi internet sitesinde yer alan uçuş okulları listesine bakmaları ve buradan alacakları bilgiler ile başvuruda bulunması önerilmektedir.

Pilotluk Kursu Ücreti

Her pilotluk kursu içeriği, eğitimin niteliği, toplam ders sayısı ve pratikleri birbirinden farklıdır ve bu sebeple, her bir pilotluk kursunun kendine özel bir fiyat politikası vardır. Her kurs merkezinin kendi fiyat politikası olması göz ardı edildiğinde; pilotluk okullarının ortalama olarak ücreti; 80.000 Euro’dur.

Görüldüğü gibi; pilotluk kursuna gitmenin ve burada eğitim almanın maliyeti oldukça yüksektir. Fakat bu lisansın kişilere sağlayacağı faydalar düşünüldüğünde, meblağ normal olarak karşılanmaktadır. Sonuç olarak; pilotluk kursuna giderek eğitim almak isteyen kişilerin, iyi bir piyasa araştırması yapması, kursların ders içeriklerini birbiri ile kıyaslaması önerilmektedir.

Editör: TE Bilişim