Pilotlukta Eğitim Süreci

Askeri pilot olmak için iki temel seçenek bulunmaktadır. Bunlardan ilki; ilköğretim eğitiminin tamamlanmasından sonra, Işıklar Askeri Hava Lisesi’ne kaydınızı yaptırmaktır. Normal lise müfredatının hakim olduğu bu okulu diğerlerinden farklı kılan ise, yabancı dil eğitiminin en üst seviyede olmasıdır. Işıklar Askeri Hava Lisesi, sadece erkek öğrencilerin kayıt yaptırabileceği bir okuldur. 4 senelik lise eğitiminizi burada tamamladıktan sonra ise, Hava Harp Okulu’na girmeye hak kazanmış olursunuz.

İkinci seçenek ise, ilköğretim eğitiminizden sonra meslek lisesi dışında herhangi bir liseye girip, Sayısal ya da Eşit Ağırlık bölümlerinden birini bitirerek mezun olmanız gerekmektedir. Devamında üniversite sınavına girip gerekli puanı almakla beraber, mülakat aşamasını da geçerek  Hava Harp Okulu’na girebilirsiniz.

Mülakat aşamasını ve sağlık kontrollerini geçen öğrenciler, gerekli görülen puanları da aldıktan sonra Hava Harp Okulu’ndaki 4 yıllık eğitimlerine başlayabilirler. Bu süreci başarılı bir şekilde tamamlayan pilot adayları, öğretmenleri gözetiminde gerçekleşen pervaneli uçaklar ile uçuşlara çıkarlar.
 

Hava Harp Okulu’ndaki teorik ve uygulamalı tüm eğitimlerini tamamlayan askeri pilot adayları ‘Teğmen’ rütbesi alarak mezun olurlar. Ardından ise, elverişlilik raporu almak için sağlık kontrollerinden geçmeleri gerekmektedir. Muayeneyi tamamlayan teğmenlerin, İzmir’de bulunan Çiğli Ana Jet Üssü’ne tayini gerçekleşir. Burada 2 yıl sürecek olan pilotaj eğitimi alırlar. Jet uçakları ile eğitimlerinin son aşamasını da tamamlayan teğmenler, pilot diplomalarını alıp mezun olurlar.

Filo Seçimi Nasıl Gerçekleşiyor?

İzmir Çiğli Ana Jet Üssü’nden başarıyla mezun olduktan sonra teğmenlerin pilotluk yolculuğu, uçak tercihlerine göre eğitim alacakları filolara atanmalarıyla devam eder. Askeri pilot olmak için gerekli olan özgeçmiş bundan ibarettir. Seçeneklerin arasında sadece savaş pilotu olmak yoktur. Çeşitli uçak pilotlukları için farklı farklı filolara atanıp, eğitimleri burada tamamlayarak seçtiğiniz alanda uzmanlaşabilirsiniz.

Örnek gösterebilecek olursak da, F 16 pilotu olmayı isteyen bir teğmen pilotaj eğitimini tamamladıktan sonra 143. Filo’ya atanır. Burada 6 ay kadar bir eğitime tabi tutulurlar. Bu eğitimin sonrasında ise teğmen pilotlar eksiksiz bir şekilde savaş pilotu olurlar. Devamında da görev yapacakları asıl filolarına atamaları gerçekleşir.

Pilotluğu seçmeyi düşünen kişilerin, mesleki eğitiminin zorluğunu ve hayati risklerinin olduğunu bilmesi, tercihini ona göre yapması ilerideki hayatı için önemli bir rol oynayacaktır.