Hangi alanda olursa olsun, pilot olmak daima yüksek getirisi ve bir prestiji olan meslektir. Bu sebeple, her yıl binlerce kişi, pilot olabilmek için gerekli olan sınavlara girmekte ve pilot lisansı almak için emek vermektedir.

Pilot olmanın çeşitli yolları bulunmaktadır ve pilot olabilmek için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Üniversitelerin pilotaj bölümünde okumak
  • Askeri okulda, havacılık bölümünde eğitim almak
  • Dünyada geçerliliği olan çeşitli uçuş okullarında eğitim almak

Bunlar arasında, askeri okulda okuyarak pilotluk lisansına sahip olan kişiler askerî havacılık alanında faaliyet göstermektedir ve askerî uçak ve helikopter kullanmaktadır. Bu hava araçlarının sıradan bir pilotun kullanması mümkün değildir. Ancak ve ancak askeri kurumlar, dışarıdan pilot alımı yapacağı zaman, bazı kurallar çerçevesinde diğer uçuş okullarından mezun olmuş kişileri almaktadır.

Üniversitelerin pilotaj bölümünü okuyan kişiler ise eğitimlerini başarı ile tamamlamalarının ardından pilot olabilmektedir. Bu şekilde okuyan kişiler, sivil havacılık alanlarında çalışmaktadır. Sonuç olarak; sivil havacılıktan pilot olunabilmektedir.

Nasıl Sivil Havacı Olunur?

Sivil havacı olunabilmesi için sağlanması gerekli olan azami koşul; üniversitelerin pilotaj bölümünün okunması ya da geçerliliği olan uçuş okullarından birinden mezun olması ve pilot lisansı alınmasıdır. Pilot lisansına sahip olan kişiler, sivil havacılık kapsamında; uçuş okullarında, çeşitli havayolu şirketlerinde, yük taşımada ve de ilaçlamada çalışabilmektedir.

Her yıl, havayolu şirketleri yüzlerce alım yapmaktadır ve bu alımların büyük bir kısmı pilot alımı olmaktadır. Özellikle ülkemizde, her yeni açılan havaalanı nedeni ile pilot alımları da giderek artmaktadır.

Herkes Pilot Olabilir Mi?

Pilotluk çoğu insanın çocukluk hayalidir fakat herkes bu hayali gerçekleştirememektedir. Çünkü pilotluk, yerine getirilmesi zor olan, eğitim süreci yoğun olan ve eğitim başarısı dışında çeşitli sağlıksal zorunlulukları da bulunan bir meslektir. Bu sebeple, isteyen herkes pilot olamamaktadır.

Sivil havacılıkta, pilot olmak ile alâkalı kararları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü vermektedir. Öyle ki; pilotaj bölümünde okutulacak derslerin büyük bir kısmını da bu kurum belirlemektedir. Aynı zamanda bu kurum, pilot lisansı sahibi olan kişilerin taşıması gereken özellikleri de yayımladıkları bir talimat ile belirlemiştir. Buna göre, pilot adaylarının sağlık durumlarının elverişli olması gerekmektedir ve kullanması yasak olan ilaçlar da bulunmaktadır. Aynı zamanda, kimi geçirilmiş hastalıklar ve geçmişte kullanılmış ilaçlar da kısıtlılık sebebidir.

Editör: TE Bilişim