Pilot olmak; sivil havacılık sektöründe mümkün olduğu gibi aynı zamanda askeri alanda da mümkündür. Özellikle, ülkemizde yakın geçmişte yaşanan olaylar nedeni ile askeri alanda pek çok pilot görevinden uzaklaştırılmıştır ve bu sebeple askeri pilot açığı yaşanmaktadır. Dolayısı ile; tüm zamanların en popüler ve en çok rağbet gören mesleklerinden biri olan pilotluğa ilgi daha da artmıştır. Bu yazımızda sizlere, askeri pilotluk mesleği ve askeri pilot olmak için gereken tüm şartlar hakkında bilgiler sunulacaktır.

Askeri pilot olabilmenin genel şartları şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı olmak
  • Daha önce askeri okullardan atılmamış ya da ayrılmamış olmak
  • Kişinin aile fertlerinden herhangi birinin sabıkasının olmaması
  • Suça karışmamış olmak
  • Birisi ile nikahsız yaşamıyor olmak
  • Göz hastalığına sahip olmamak, gözlük kullanmıyor olmak
  • Sağlık sorununun ve genetik hastalığın bulunmaması
  • Boyun 1.65 cmden kısa, 1.90 cmden uzun olmaması
  • 20 yaşını aşmamak

Askeri Pilot Nasıl Olunur?

Askeri pilot olmak için kişilerin iki farklı izleyebileceği yol bulunmaktadır. Bu yollardan bir tanesi lise tercihi sırasında, bir tanesi de üniversite tercihi sırasında yapılmaktadır. Fakat lise tercihi sırasında izlenecek askeri pilotluk yolu, yalnızca erkek adaylar için geçerlidir ve kız öğrencileri kapsamamaktadır.

Askeri pilot olabilmek için lisede yapılabilecek tek şey; Işıklar Askeri Hava Lisesi'ni kazanmak ve 4 yıl boyunca lise eğitimini burada almaktır. Bu lisede, normal bir lise eğitimi ileri İngilizce ile verilmektedir ve buradan başarı ile mezun olan liseliler, mükemmel İngilizceleri ile Hava Harp Okulu'na girmeye hak kazanmaktadır. Işıklar Askeri Hava Lisesi sonrasında üniversite eğitimlerini Hava Harp Okulu'nda alan kişiler, gerekli eğitimleri alarak pilot olarak çalışmaya başlayabilmektedir.

Askeri pilot olmak için izlenebilecek ikinci yol ise; üniversite sınavına girmek ve bu sınav sonucunda Hava Harp Okulu'na girmeye hak kazanmaktır.

Yapılan son değişikliklere göre; yakın zamanda ülkemizde yaşanan olaylardan dolayı askeri okullar kapatılmış ve Milli Savunma Üniversitesi kurulmuştur. Hava Harp Okulu, günümüzde Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim vermektedir.

Görüldüğü üzere; askeri pilot olabilmenin iki yolu bulunmaktadır ve tüm bunların yanı sıra askeri pilot olmak için gereken tüm şartlar yazının devamında yer almaktadır.

Askeri Pilot Olmanın Sağlık Şartları

Askeri pilot olmak yalnızca eğitimdeki başarının sağlanması ile mümkün olamamaktadır. Ve eğitim başarısı ile birlikte, kişilerin sağlaması gereken bazı önemli koşullar bulunmaktadır. Bu koşulların en önemlisi; sağlık koşullarıdır. Buna göre askeri pilot olacak bir kişi, son derece sağlıklı olmalıdır ve yetkilendirilmiş tam donanımlı sağlık kuruluşlarından sağlık raporu almalıdır.

Editör: TE Bilişim