Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanlığı Öğretmeni Aydın Yavşancı, Türk film ve dizilerin günümüzde kamuoyu üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkat çekerek, "Bu filmlerde başarıya ulaşan insanların hikayeleri de anlatılıyor. İşte bu başarıya ulaşan insanların meslek liseli olduğu vurgusu yapılabilirse, bize verilen büyük bir destek olur." dedi.

Ara elaman sıkıntısının yükselmesi üzerine harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, alt yapısını tamamlayan işletmeleri, beceri sınav merkezi haline dönüştürmeye başladı. Karabağlar Mesleki Eğitim Merkezi tarafından Özolgun Otomotiv, motorlu araçlar teknolojisi beceri sınav merkezi olarak ilan edildi. İlk sınav, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleği Eğitim Daire Başkanlığı Öğretmeni Aydın Yavşancı, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Oktay Üşümez, Karabağlar Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Şerafettin Bayram, İzmir Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Harun Yılmaz eşliğinde yapıldı.

Kamera kayıtlı sınav

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanlığı Öğretmeni Aydın Yavşancı, kalfalık sınavı için bir günlük, ustalık sınavı için de 5 yıllık sigorta şartı arandığını belirterek, "Birçok işletme sahibi, mesleki eğitim almış nitelikli personele ihtiyaç duyuyor ancak bulamıyor. Bir çok kişi de çalışabileceği bir iş bulamamaktan şikayet ediyor. Bakanlığımız da ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması için sektörün taleplerini dikkate alarak sektörle işbirliğini öngören yeni mesleki ve teknik eğitim modelini hayata geçirdi. Alt yapısını tamamlayan, belli bir seviyeye ulaşmış işletmelerimizi beceri sınav merkezi haline getiriyoruz. İzmir’de bunun ilk örneğini uygulamaya geçirdik. Özolgun Otomotiv de bu işletmelerimizden birisi. Kendileri de bize her türlü teknik imkanı tanıdı. Sınavlarımız tamamıyla kamera kaydı ve iş yeri güvenliği yönetmelikleri kapsamında gerçekleşiyor. Bu yeni bir dönemin de başlangıcıdır. Artık kalfa ve ustalık belgesini almak isteyenler bu merkezimizde sınava girebilecek. Üstelik tüm sınav kamera kaydına alınacak. Böylece sınavda itiraz olursa, bu kayıtlardan her şey ortaya çıkacak” dedi.

Dizilerde meslek lisesi anlatılsın

Türk film ve dizilerin günümüzde kamuoyu üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkat çeken Yavşancı, “Bu filmlerde başarıya ulaşan insanların hikayeleri de anlatılıyor. İşte bu başarıya ulaşan insanların meslek liseli olduğu vurgusu yapılabilirse, bize verilen büyük bir destek olur. Biz bununla ilgili kamuspotları yayınlıyoruz ancak filmlerde başarılı iş adamlarının o konuma meslek lisesinden geldiğinin işlenmesi pozitif algının gelişmesine de katkıda bulunabilir” dedi.

Özolgun Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Tenekeci de sanayinin yaşadığı nitelikli eleman sıkıntısının çözümü için herkese görev düştüğünü belirterek, “Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu konuda Petrol Ofisi’nin de bize katkısı oldu. Böylece bu sınavı başarıyla geçenler, İzmir’in ihtiyaç duyduğu nitelikli personel ihtiyacını büyük oranda karşılayacaktır. Belgelerini alanlar girişimci ruhlarıyla ve KOSGEB aracılığıyla sağlanan hibeler ile kendi işyerlerine de açarak istihdama önemli ölçüde katkı sağlayacaktır” dedi.

Meslek liseliye destek Türkiye’ye destektir

Tenekeci, ayrıca öğrencileri meslek eğitim merkezlerine yönlendirecek iki öneri de gündeme getirdi. Tenekeci, “Avrupa’da meslek lisesi ve yüksekokulu öğrencilerinin ailelerine çeşitli desteklemeler olduğuna dikkat çekerek “Biz de de aynı destekler olabilir. Çocuğunu meslek lisesine gönderen bir aileye ulaşım desteği verilse, bu bile en güzel teşvik olur” diye konuştu. Öte yandan İŞKUR’un istihdam garantili kurslarında kursiyerlere devletin verdiği 35 lira gibi bir desteği söz konusu, bu destek meslek eğitim merkezi öğrencileri için de uygulanabilirse teşvik edici olur. Çünkü buna çok ihtiyaç var. Ülkemiz sanayisini geliştirmemiz, ekonomimizi güçlendirmemizin yolu üretimden ve üretim ordusunu motive etmekten geçiyor. Bu tür teşvikler nitelikli personel bulmamız için büyük önem taşıyor. Meslek liseliye verilen destek Türkiye’ye verilen destektir” diye konuştu.
Kaynak: iha