Bu sene dördüncüsü düzenlenen “Genç Kadın Kariyer Günü”, Maltepe Üniversitesi’nde gerçekleşti. Türkiye’deki ilk ve tek kadın odaklı kariyer etkinliğinde, bin 500 üniversiteli genç kadın, rol model isimlerle buluştu.

TurkishWIN’in, CampusWIN lider programındaki öğrencilerin bir sene boyunca aldıkları ilham ve tecrübeyi 100’den fazla üniversiteden bin 500 kız kardeşiyle paylaşmak ve Dünya Kadınlar Günü’nü birlikte kutlamak hedefiyle yapılan Genç Kadın Kariyer Günü etkinliğinin dördüncüsü, bu sene ‘Yarın İçin Şimdi Harekete Geç’ sloganıyla gerçekleşti. İş dünyasına atılmaya hazırlanan 1500 üniversite öğrencisi, iş dünyasının rol model isimleri ile bir araya gelerek, mesleki yolculuklarında ilham olacak tavsiyeler aldı.

TurkishWIN ve BinYaprak Kurucusu Melek Pulatkonak yaptığı açıklamada, bin 100 öğrenci, 31 konuşmacı ve hayal paylaşımı şirketlerle, ‘O Yaparsa Bende Yaparım’ diyeceklerini belirterek, “Bu sene dördüncüsü kutlanan bir gün. Biz Dünya Kadınlar Günü’nü gençlerle kariyerlerimizi kutlayarak, hayat seçimlerimizi kutlayarak geçiriyoruz. 100’den fazla üniversiteden katılımın olduğu bu etkinlikte başarmış kadınlar, başarmış erkekler hem iş hayatının tüyolarını veriyorlar, hem de ‘sende yaparsın’ diyorlar. Değişen meslekler ve yeni teknolojik dönüşümle yeni meslekler geliyor olacak. Artık hepimiz kendi kariyerimizi baştan oluşturmamız gerekiyor. Bu vesileyle böyle bir kutlamayı yapıyoruz. Sene içinde de farklı etkinliklerimiz oluyor. BinYaprak adındaki ikinci platformumuz, dijital bir platform. Onunda çok önemli bir açıklamasını bugün burada yapıyor olacağız” dedi.

Pulatkonak sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın ve aile üzerine yaptığımız eşitlik araştırmasını yayınlıyor olacağız. Kadın istihdamında, kadının ailedeki rolü, anne rolünün bazı kısıtlamaları var. Kadınlar ekonomik özgürlük için, kendilerini daha iyi ifade edebilmek için, özgüven için ve aile hanelerine katkı sağlayabilmek için çalışıyorlar. Bu araştırmada erkeklerde ‘Kadın ve erkek, hanenin ekonomik katkısını paylaşmalı’ diyorlar. Bazı sonuçlara baktığımız zaman kadın fazla mesaiye kalamaz, çocuk olumsuz etkilenir gibi ibareler de var. Kadının iş hayatında yeri var, ama işi zor. Bunun üzerine de araştırma sonuçlarımızı yayınlıyor olacağız. Çok çok heyecanlıyız”.

Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, etkinliğin açılış konuşmasında, 3 sektörün birleşimiyle gerçekleşen bir etkinlik olduğunu belirterek, “Bilginin bir mekanı olarak üniversite aynı zamanda kamu sektörü olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda özel sektör burada ve üçüncü sektör olarak adlandırdığımız sivil toplum kuruluşları sektörü de burada. Bütün bu işbirlikleri, bizim gençlerimize oluşturacağımız çok anlamlı, çok önemli bir örnek olarak kendini sunuyor ve bütün konuşmacılar yaşam öykülerini, başarı öykülerini burada genç arkadaşlarımızla paylaşacaklar. Bunun son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bundan sonrası için de nasıl bir yolda yürüyebileceklerini, azim ve cesaretin, direncin, umudun nasıl bir arada, çok daha iyi bir dünyanın kapılarını her birimize açabileceğini, burada deneyimleyecekler. Artık kendilerine bu anlamda da güzel yollar çizebilecekler. Buradan çok büyük bir heyecanla ayrılacaklarını düşünüyorum” dedi.

‘Kız Kardeşlik’, ‘Gelecek’, ‘Doğru Bilinen Yanlışlar’ ve ‘Yola Çık, Yolun Açık’ başlıklarında 4 ana oturumda gerçekleşen etkinlikte, öğrenciler, çeşitlilik ve yeni mezunlar için ipuçları, CV hazırlama, mülakat ve sektör tanıtımı workshoplarında ise pratik bilgilere ulaşma fırsatı buldu.

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, kadınların evlendikten sonra çalışmaması gerektiğini düşünen erkeklerin oranı yüzde 25 iken, kadınlar arasında bu oran yüzde 14 olarak gerçekleşti. Araştırma sonuçlarına göre erkeklerin yüzde 51’i kadınların çalışmak için eşlerinden izin alması gerektiğini düşünüyor. Bu düşünceye katılan kadınların oranı ise yüzde 36 olarak açıklandı. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 73’ü çalışarak eşine destek olmaları gerektiğini düşünüyor. Erkeklerde ise bu oran yüzde 65 olarak belirtildi. Ailenin ekonomik ihtiyaçlarını giderme yükümlülüğünün kendilerinde olduğunu düşünen erkeklerin oranı ise yüzde 74 olduğu tespit edildi. Evli kadınların yüzde 74’ü ev işleri ve çocukların sorumluluğunun eşler arasında eşit paylaşılması gerektiğini düşünürken, erkeklerin yüzde 66’sı bu ifadeye katılıyor. Düzenli bir işe sahip olan kadınların yüzde 43’ü gelirlerinin tümünü ev giderleri için harcadıklarını belirtirken, erkeklerin ise yüzde 35’i tüm gelirlerini ev giderleri için harcadıklarını söylüyor. Evli kadınlar arasında tüm gelirini ev giderleri için harcayan kadınların oranı ise yüzde 45 olarak açıklandı.
Kaynak: iha