HaberTS- Haber Servisi- Türkiye ve dünya şu anda çok karmaşık bir yıldan geçiyor; 2020 yılı diğer yıllara göre fazlasıyla farklı geldi. Bütün dünyanın başı beladan çıkmıyor ki bu belalar da öyle küçük belalar değil. Hele içlerinde bir tanesi var ki adına dünya covid 19 biz ise korona diyoruz, daha emsali görülmemiş bir hastalık. Yıl 2020 ve teknoloji en üst boyutlara gelmiş olmasına rağmen bu hastalığa bir türlü çözüm bulunmadı. Aşı çalışmaları her tarafta devam etse de olumlu haber bir türlü gelmiyor. Bu hastalığın tek çaresi vardı, onu da biz kaçırdık; zamanında Çin’de çıktığı zaman durduracaktık ama dünyanın umurunda olan bir durum değildi. Çin hastalıkla boğuşuyordu ve dünya rahattı ancak hastalık bu ülkeden dışarı çıkmaya başladığında her şey çok farklı olmaya başladı. Ülkemiz de dâhil bütün dünyaya yayılınca Türkiye okulları tatil etti. Herkes bu tatilin kısa süreceği kanaatindeydi ama o günden sonra okullar açılmadı.

 Uzaktan eğitim başarılı olmadı

Ülkemiz hastalıkla karşılaştığı günden bir gün sonra okluları tatil etti ama eğitimde bir şeyler bulunması gerekiyordu; yapılan plan uzaktan eğitim oldu. Bu şekil de çocuklar eğitim ve öğretimden uzak kalmayacaktı ama biz bu sisteme de uzak kaldık. Ülkemiz için fazla alt yapı gerektiren bir sistemden bahsediyoruz ki Türkiye şimdi buna hazır değildi. Bu yüzden uzakt6an eğitimden başka bir şey düşünülmesi gerekiyor. Bu çocuklar koskoca bir yıl kaybettiler, bir yıl daha kaybettikleri zaman arayı bulma şansları kalmaz.

Türkiye 4 seçenek arasında seçim yapacak

Şu an eğitim uygulamasında gelecek yıl için 4 seçenek masada duruyor; bu seçeneklerden bazıları yüksek ihtimalli bazıları da olağanüstü halde yapılması planlanan seçenekler. İl seçeneğimiz en düşük ihtimalli olan okulların hiç açılmamam seçeneği ki bu en düşük ihtimaldir. 2 seçenek olarak okulların tamamen açılması bu da en düşük seçeneklerden bir tanesi olarak gözümüze çarpıyor. Diğer iki seçenek arasında seçim yapılacak gibi gözüküyor. Bu iki seçenekten bir tanesi uzaktan eğitime devam edilmesi olarak düşünülüyor ama bu çok zor bir ihtimal çünkü uzaktan eğitim denendi ve olmadı. İkinci ve şu an masada bulunan en yüksek ihtimal yarı zamanlı eğitim. Yarı zamanlı eğitimde; ya bir hafta bir hafta şeklinde y ad bunun türevi şekillerde eğitim yapılacak ama bunların hepsi masada duran ihtimaller. Bu ihtimallerde okulların tamamen açılması dışında diğer ihtimaller eskisi kadar iyi bir eğitime sahne olmaz ama yarı zamanlı eğitim de hem sağlık açısından hem de çocukların kopmaması açısından üstünde durulan yollardan bir tanesidir. Bizim fikrimiz ve araştırmalarımızda bu seçeneğin olacağı yönünde beliriyor; sonuç ne olursa olsun çocuklar için en iyisi olsun.