TYT Nedir?

Temel Yeterlilik Testi, yani TYT, Yüksek Öğretim Kurumları sınavının ilk oturumudur. En basit şekliyle anlatacak olursak üniversiteye giriş yapabilmek için yapılan ilk sınav oturumudur. İlk kez 2018 yılında uygulanmaya başlayan bu testte adayların sözel ve sayısal alanlardaki bilgileri ve yetkinlikleri belirlenmeye çalışılır.

Temel yeterlilik testinde adaylara türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimlerinden sorular sorulur. Sorular Milli Eğitim Bakanlığının ortak müfredatını kapsar.

TYT ile YGS arasında bazı farklılıklar vardır. TYT’de esas olan adayların yalnızca Türkçe ve temel matematik derslerindeki bilgilerini değil yeterliliğe dayalı olan bilgilerinin ölçülmesini sağlamasıdır.

Adaylara girdikleri bu test sonucunda sayısal bir değer verilir. Bu da TYT puanı olarak kabul edilir. TYT’de hesaplama 100 ile 500 aralığında yapılır. Bir adayın Meslek Yüksek Okulunda programı tercih edebilmesi için baraj olan 150 puanı aşması gerekir.

TYT Barajı Kaçtır?

Adayın Temel Yeterlilik Testinden en az 150 puan alması bunun yanı sıra sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanından en az birinin de 180 üzerinde olması gerekir. Yani TYT’ye giren bir aday en az 180 alması halinde öğrenci kabul eden bir lisans programına başvuru yapabilir.

TYT’de Kaç Soru Vardır?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere TYT, toplam 4 bölümden oluşur. Bu bölümler Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleridir. Adaylara bu bölümlerin tamamını kapsayacak şekilde 120 soru sorulur. Bu soruların 40 tanesi Türkçe ve temel matematik’ten, 20 tanesi ise sosyal bilimler ve fen bilimlerindendir.

Temel Yeterlilik Testine giren adaylara tek oturumda toplam 135 dakika verilir.  Yani aday bir soruyu 1 dakikanın biraz üzerinde yanıtlamak zorundadır.

TYT Hesaplaması Nasıl Yapılır?

TYT puan hesaplama yapılırken netler kullanılır. Yani her bir test bölümündeki net sayısı doğru cevaplardan ¼ yanlış cevapların çıkarılmasıyla bulunur. Puan hesaplaması yapılırken kat sayıların belirlenmesi özel formüllere göre yapılır.

TYT puan hesaplaması yapabilmek için https://www.puanhesaplamalari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Sitede yalnızca TYT değil girdiğiniz tüm sınavların hesaplama araçları yer almaktadır.

Editör: TE Bilişim