Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun’da tekli öğretime geçmek için bin 200 dersliğe ihtiyaç olduğunu, 800 derslik inşaatının devam ettiğini, 400 eksiğin kaldığını belirterek, “Eğitim sadece İl Milli Eğitimin işi değil, herkesin destek olması lazım” dedi.

Vali Osman Kaymak ve eşi Emine Kaymak, Başbakan Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım’ın himayelerinde, Türk Kızılayı İstanbul Şubesi’nin hayata geçirdiği ‘ 81 İlde 81 Anaokulu Projesi’ kapsamında Canik ilçesinde Ayşe Genç Kızılay Anaokulunun açılışına katıldı.

“Okul öncesi eğitimde yüzde 100’ü hedefliyoruz”

Törende yaptığı konuşmada, ‘81 İle 81 Okul’ projesinin çok anlamlı olduğunu belirten Vali Osman Kaymak, okul öncesi eğitimi çok önemsediklerini belirterek, “Uzmanların da belirttiği üzere, okul öncesi eğitimi çocuğun kişiliğinin gelişmesi ve karakterinin oluşması için çok önemli. Okul öncesi eğitime gönderilen çocukların ilk ve ortaokulda daha başarılı olduğu tespit edilmiş. O anlamda, bu yeni gelişen mahallede okul öncesi eğitim bir ihtiyaçtı. Bu okulun bunu karşılaması çok anlamlı. Tüm aileleri beş yaşından küçük çocukları okul öncesi eğitime göndermeye davet ediyoruz. Okul öncesi eğitimin Türkiye’deki ortalaması yüzde 60 civarında, bu oran bizde ise yüzde 66. Ama bu da yeterli değil okul öncesi eğitimde yüzde 100’ü hedefliyoruz” diye konuştu.

"400 eksiğimiz var"

Samsun’da şu anda 240 bin öğrencinin ilkokulda eğitim gördüğünü belirten Kaymak, “Bu çocuklarımızın daha iyi eğitim alması açısından biliyorsunuz tekli eğitim şart. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere talimatı; 2019 sonuna kadar bütün Türkiye’de ikili eğitimin bitirilip tekli eğitime geçilmesi. İlimizde bu konuda çok yoğun çalışmalar yapılıyor. Şuan ilimizde bin 200 derslik ihtiyacı var ve 800 derslik inşaatı devam ediyor. 400 eksiğimiz kalıyor ve bu sene de onları planladık. Ama tabii ki hepsini yetiştiremiyoruz. Arsa sorunu yaşıyoruz. Bu konuda ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesinin birlikte çalışması çok önemli. Bazen para bulabiliyorsunuz ama arsa bulamıyorsunuz. Eğitim sadece İl Milli Eğitimin işi değil, herkesin destek olması lazım. Hayırsever Samsunlu vatandaşlarımıza sesleniyorum. İş adamımız Cemal Yeşilyurt Bey ve Fahrettin Ulusoy Bey sağolsunlar birer okul yapacaklar. Ama bu ihtiyacı karşılamıyor, hayırseverlerin yardımıyla 4-5 tane daha okul yaptırmamız lazım” şeklinde konuştu.

“Bütün toplum okusun diye her akşam saat 20.00’de bu kampanyayı başlattık”

Konuşmasında, 08 Şubat’ta başlatılan ‘Samsun İçin Okuma Zamanı’ kampanyasına da değinen Vali Kaymak şunları söyledi: “Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak için bu kampanyayı çok önemsiyoruz. Sigara içen bir baba çocuğuna sigara içme dediğinde nasıl etkisiz oluyorsa, evde kitap okumayan anne ve babanın kitap oku demesi de o kadar etkisiz oluyor. Bütün toplum okusun diye her akşam saat 20.00’de bu kampanyayı başlattık ve sosyal medyada da kampanyamızın giderek yayıldığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum.”

Canik Belediye Başkanı Osman Genç de yaptığı konuşmasında, “Canik’te 16 bin 600 civarında öğrencimiz var. Canik’te derslik başına düşen öğrenci sayımız 30 civarında. Aslında eğitim yatırımları ile geleceğimizi inşa ediyoruz. Biliyoruz ki, ülkemizin geleceği gençlerimizin omuzlarında yükselecektir” dedi.

Daha sonra Erzincan’da toplu açılış törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım, canlı yayınla Samsun’a bağlanarak Ayşe Genç Kızılay Anaokulunun açılışını gerçekleştirdi.

Törene ayrıca, Canik Kaymakamı İlhan Turgut, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ünsal Ağaoğlu, AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, İstanbul Kızılay Şube Başkan Yardımcısı Bekir Kaplan, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda davetli katıldı.
Kaynak: iha