HaberTS- Haber Servisi- Türkiye’de eğitim 2020 yılında bile maalesef sınavlara bağlanmış vaziyette devam ediyor. Bütün sınavlar önemli ama üniversite sınavı kısa adı ile YKS sınavı bir başka önem taşıyor. Çocuklar o sınavda gelecekte nasıl bir yol izleyeceğinin en büyük ölçüte ile yarışıyor. Ülkemiz de 2020 yılı YKS sınavı 27 Temmuzda açıklanacak dendi ve bugün 27 Temmuz; herkes sınav açıklandı mı diye beklerken bazıları için sevindirici bazı kişiler için üzücü haber geldi. YKS 2020 sonuçları açıklandı; sabah erken saatte açıklanacak sınav sonuçları öğrencilerin merakla beklediği bir durumdu. Sınav sonuçlarında Türkiye geneli olarak beklentilerin altında kalınan bir yaşadı; ülke olarak bir sınav macerasını daha geride bıraktık. İşte detaylar

Tercihler çok önemli

Öğrenciler sınava girdikten sonra, sonuçlar açıklansın da rahat bir tatil yapım niyetinde beklediler ama şimdi de tercih sıkıntısı başladı. Ülkemiz de tercih edeceğiniz üniversiteye bu sınavdan aldığının puanla yerleşebiliyorsunuz;  sizlerde tercih seçeneklerinizde çok dikkat etmelisiniz; kafanızda önceden bu yana gelen bir bölüm olsa bile, son olarak bir düşünmekte fayda var. Gideceğiniz bolümde yaşayabileceğiniz sorunlar sizlerin ömründen çalınan yıllar demek olacaktır. Eğitime zaten sıfır kayıpla gitseniz bile 16 yıl gibi bir yılınızı bağışlıyorsunuz; gelecek adına vereceğiniz bir yıl fazla olabilir. Tercihlerin sırlamasında yaşam koşullarınızı da dikkate almanız yine sizlerin iyiliğine bir püf nokta olacaktır.

 Üniversite seçiminde iş garantörlüğü önemlidir

Ülkemiz de her gencin ve ya her yetişkinin bitmek bilmeyen masum hayalleri vardır; bu hayallerden biri de gelecekte yapacağınız iştir. Okul hayatınız iş hayatınızı doğrudan etkileyecektir; bizlerde biliyoruz hayaller önemli ama iş de geleceğiniz adına çok önemli bir nokta olsun. Üniversite bitirdikten sonra isyan ederek işsiz gezen insanlar ülkemiz de çok çok fazla. Hayal ve mantığınızın birleşiminden muhteşem bir fikir doğacaktır ki sizler bu fikirle gelecekte daha iyi yerlere gelebileceksiniz. Türkiye üniversitesi bol olan bir ülke, bu kadar çok üniversiteye sahip olmak avantaj mı? Yoksa dez avantaj mı bunu okul bitince en iyi siz anlayacaksınız.

Çok üniversiteli az istihdam

Türkiye olarak ülkemiz de en büyük sorunumuz bu; şimdi üniversiteye gidecek arkadaşlar da şöyle bir düşünce olmuştur; ya bu hayatın ve ya okulun hiç mi güzel yanı yok? Tam tersi güzelliği çok fazla am bunlarda gerçekleri. Eğitim sitemimiz yıllara meydan okur gibi her geçen gün daha çok kötüye gidiyor; her sene binlerce kişi üniversitelere alınıyor ama okul bittiği zaman istihdam çok az sağlanıyor. Öğrenciler madem belirli bir yere gelmeyecek, okudukları bölüm neden var? İkinci bir nokta, devlet olarak bu işi kökten neden çözemiyoruz; güzel ülkemiz Türkiye bu tip sorunları çoktan aşması gereken bir devlettir. Sağlıkta ve diğer alanlarda gösterdiğimiz başarıyı bu alana da yaymamız lazım.

Editör: TE Bilişim