YÖK 100/2000 Doktora Burs Programının 3. Çağrı Döneminin yenilikleri belli oldu.

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alınarak ve bu hedefe ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan unsuru ile mümkün olabileceği bilinciyle, öncelikli alanlarda doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacın karşılanması amacıyla devlet üniversitelerindeki doktora programlarında öğrenim gören veya görecek öğrencileri desteklemek için 2017 yılında YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı başlatıldı.

İlk kez geçen sene verildi

Tasarımı ve süreçleri itibariyle Türkiye için bir ilk olma özelliği taşıyan program kapsamında, küresel eğilimler, ülkenin ortak ve uzun vadeli hedefleri ve yükseköğretim odaklı kurum ve kuruluşlar ile akademisyenlerin de önerileri dikkate alınarak ülkenin küresel rekabeti açısından gelecek 10 yılda ihtiyaç duyulacak 100 öncelikli tematik alanda devlet üniversitelerinin doktora programlarında öğrenim gören veya görecek 2 bin öğrencinin desteklenmesi hedefleniyor. 2016-2017 eğitim öğretim yılı bahar döneminde ilk çağrıya çıkılan ve 100 öncelikli alanda 2 bin doktora öğrencisine burs vermeyi hedefleyen programda ilk iki çağrı dönemi sonunda yaklaşık bin 250 öğrenci burslandırıldı.

Yeni alanlar eklendi

100/2000 YÖK Doktora Burs Programının 3. Çağrı Döneminde ilgili paydaşlardan gelen talepler dikkate alınarak 100 alanın 30’u yenilendi. Yeni eklenen alanlar arasında “Siber Güvenlik, Kriptoloji, Yapay Zeka, Fotonik, Otonom İnsansız Hava Araçları, Sıvı Arıtma Teknolojileri, Gıda Güvenliği ve Gıda Güvencesi, Nörogenetik, Translasyonel Tıp, Moleküler Farmakoloji ve İlaç Araştırmaları, KBRN Çalışmaları, Bilim ve Teknoloji Politikaları, Ar-Ge Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi” gibi alanlar yer aldı.

Çok yoğun bir talep yaşandı

YÖK’ten yapılan açıklama 3. çağrı dönemi sonrasında üniversiteler tarafından yapılan başvuruların değerlendirme sürecinin tamamlandığı belirtildi. Değerlendirme sonucunda 75 üniversite tarafından talep edilen yaklaşık 3 bin 200 kontenjanın 2 bininin desteklenmesi uygun bulundu.

Burs ücreti 2 bin TL’ye yükseltildi

100/2000 YÖK Doktora burs programı kapsamındaki öğrencilere 4 yıl boyunca burs veriliyor. 2017 yılında aylık bin 800 TL olan burs miktarı Mart 2018’den geçerli olmak üzere 2 bin TL’ye yükseltildi.

Programa iş dünyasından da yoğun talep geldiği belirtildi. Gelen talepler kapsamında, iş dünyasında çalışanların da programa dahil edilmesine yönelik düzenleme yapıldı. Bu kapsamda programda yer alan iş dünyasında çalışan doktora öğrencilerine de aylık 500 TL ücret ödenecek.

Gelecek 10 yıl için güçlü nesiller yetiştirme amacıyla Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez oluşturulan “YÖK 100/2000 Doktora Burslarının” Türkiye’de artık markalaştığı kaydedildi.
Kaynak: iha