Ülkemiz ve dünya her geçen gün kalabalık nüfusuna yeni sayılar ekliyor ki bu da klasik işlerin zamanla yok olması ve yeni işlerin ortaya çıkması anlamına geliyor. Teknoloji, bu kelime ile çok da işli dışlı değiliz ve ya teknolojiyi çok yakından takip ediyoruz. Her iki durumda da teknolojinin hızına yetişmek imkânsızdan faksız bir hal almış. Yine de insanların dünya teknolojisine ayak uydurmak zorunda olduğunu unutmayalım; bu bizler için çok mu önemli diye dediğinizi duyar gibiyim. Biz sizlere söyleyelim teknolojiyi takip edip kendinizi ona göre ayarlamazsanız yakında işsiz kalabilirsiniz.

Yeni teknolojide popüler meslekler

Neden yeni teknoloji ve meslekler arasında bu kadar bağ kurmak zorundayız ki? Bizler dikkat etmiyoruz ama hayatımıza onlarca makine giriyor. Bu makineler o kadar devasa boyutlara ulaşıyor ki neredeyse bir köy insanının yaptığı işi tek başına yapabiliyor. Fabrikalara gelen makineler tek başına insanların işlerini yok edebiliyor; sizlerde teknolojiyi takip etmezseniz gelecek nesilde yetişen çocuklarınız işsiz kalabilir. Şimdi gelelim geleceğin mesleklerine.

Robot doktoru, mühendisi

Bu iş yeni nesil gençlerimiz için fazla uzak değilse de özellikle klasik diye adlandırdığımız insanlarımız bu fikirden çok uzak. Biz sizlere diyelim bu fikre uzak olmayın ki yeni nesil robotlar hayatımıza girdi bile. Özellikle Arap ülkelerinde denenen robotlar TV başına geçip sunuculuk bile yaptılar; evet, sizlere tuhaf geldiğini biliyoruz. Bizler küçük bir çocukken robotlar hayatımızda olacak dediklerinde fazlasıyla gülerdik; çizgi filmlerde robot gördüğümüz de ne güzel de izlerdik. Şimdi o robotlar gerçek oldu ve bizim kadar zekâyla döşenebiliyor ev işleri hatta makine kullanımı yapıyorlar. İşin iyi tarafı hala onları bizler üretiyoruz ki bozulma oranları çok yüksek ve bu şekilde makineleri tedavi etmeyi öğrendiğiniz zaman geleceğin doktoru olup hayal ettiğinizden yüksek paralar kazanabilirsiniz.

Bilişim uzmanı

Bilişim, yine teknoloji üzerine olan bir dal, bunu kabul etmek ne kadar zor olsa da bu gerçeği kabul etmek zorundayız gelecekte her şey parmaklarımızın ucunda olacak. Bilgisayar mühendisleri 90lı yıllarda çok ilgi gördü, sizlere emin olarak diyoruz ki bilişim uzmanları, bilgisayar mühendislerinden çok daha fazla ilgi görecektir. Bunu öğrenmek ve eğitimini almak tamamen sizlerin elinde, bu işi küçümsemeyin. Bugün dünyanın zirvesinde olan adamların hepsi parayı bu yoldan buldu ve uzun süre daha dünyanın zirvesinde olmayı başaracaklar.

Genetik mühendisleri

İnsanlar binlerce yıldır tarih sahnesinde ve hala keşfedilmemiş bir sır gibi dolaşıyorlar; bu sözümüz sizler için bir felsefe gibi görünse de şu an araştırmaya başladığınız zaman bizlerin ne kadar haklı olduğunu anlayacaksınız. İnsan vücudu üzerinde yapılan değişimler, mutasyon gibi kavramlar hala çözümlenmiş değil, günümüzde ortaya çıkan hastalıklar, bunun gibi birçok durumun üzerinden hem iş sahibi olmak hem de büyük bir kariyere sahip olmak için bu işi bir düşünün deriz.

Toprak kafeler

Yine sizlerin duyduğu ama tam olarak anlatılmayan bir meslekten bahsediyoruz; geleceğe çok gitmeye gerek yok. Günümüzde bile betonlar her yeri sarmış ki insanlar kendi başlarını sokacak bir parça toprak arıyor. Maddi durumunuz imkân veriyorsa bir toprak kafe açıp kendi bünyeniz de yapacağınız bir kafe işi ile zengin olabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen biraz toprak arazi üzerine kafenizi açın, bizden tavsiye ağaçlardan yapılan bir kafeyi tercih ediniz. Sonrasında çiçekler ve domates tarzı sebzeler ekerek insanların huzur bulacağı ve toprakla uğraşıp stres atabileceği bir yer yapın. Hem kazanın hem eğlenin; bu iş hem kolay hem de zevkli gözüküyor.

Drone pilotu

Bugün hiç de aşina olmadığınız meslekler hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz; yeni hayata gelen drone adı verilen teknolojik aletler hayatımızın her alanında yer almaya başladı. Devletimiz de dâhil bu iş üzerine uzmanlaşan insanlara ihtiyaç duyuyor. Sizler bu iş için kendinizi yeterli görüyorsanız, alan üzerinde kendinizi geliştirmenin tam zamanı gibi duruyor. Bu iş için yeni eğitim alanları da açılıyorken sizlere tavsiyemiz pekte geç kalmadan bu işe girin ve kendinizi geliştirin.

Editör: TE Bilişim