İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin ülkesine yönelik olumsuz açıklamaları ve yaptırım uyarıları sonrasında açıklama yaptı. İran'ın fırlatmayı bekleyen uydularının BMGK kararları kapsamında yasaklanmadığını ve bu kararın geçerliliğini yitirdiğini açıklayan Zarif, ABD'nin ''tehdit'' dilini kullanmasından dolayı ''tehdit tehdidi doğurur, kibarlık kibarlığı doğurur'' diyerek ilişkilerin karşılıklı olduğu mesajını verdi. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, bugün açıklamalarında ABD'nin İran'a daha ağır yaptırımlar uygulamasını istemiyorlar ise İran'ın uzaya terör örgütlerine yardım etmek amacı ile hazırlandığı iddia edilen uyduları fırlatmamasını ve terör örgütlerine verdiği desteği derhal sonlandırması uyarısında bulunmuştu.

ABD ve İran arasındaki savaşın dozu artıyor

ABD ve İran arasında devam eden soğuk savaş devam ederken, ABD'nin tarihin en ağır yaptırımlarını uyguladığı İran'a henüz geri adım attırabilmiş değil. İran'ın ABD'ye yönelik bir süredir hareketlerinde ve tavırlarında düzelme yerine daha kötü dil kullanılmaya başlaması ABD'nin İran'a yönelik şiddeti daha fazla arttırabileceğine yönelik yorumlanıyor.

ABD'nin İran için uyguladığı yaptırımların süresiz olarak uygulanıyor olması ve sadece tek taraflı olarak kaldırılabileceğinin açıklanması ise İran'a uzun süre yaptırım uygulanabilecek olduğunu gösteriyor.