Dünya birçok devletin birleşimi ile oluşmuştur; aslında çoğumuz farkında değiliz ama dünya tam olarak bir insan vücudunu andırıyor. İnsan vücudu nasıl ki bağımlı bir şekilde hareket ediyorsa dünya devletlerinin de hareketleri birbirini etkiler. Döviz ve altında ki değişimlerde bu şekilde oluyor, halkımız soruyor ‘’dolar ABD para birimi Euro Avrupa’da kullanılan para birimi neden bizi etkiliyor?’’ öncelikle buna cevap vermek istiyoruz. Ülkemiz büyüyen gelişen bir ülke olarak ön plana çıkmaya devam ediyor; özellikle 2020 senesinde Türkiye’nin gelişimi herkesin gözü önünde oldu. Bir ülke gelişim göstermeye başlayınca bu büyük ülkeler tarafında engellenmeye çalışılır. Dolar ve Euro’da ki artış Türkiye’ye karşı en büyük kozlardan bir tanesidir.

Dolar ve Euro düşmeye devam edecek mi?

Baktığımız zaman ülkemiz de muhalif ve taraf olan ekonomistlerden gelişi güzel açıklamalar yapılıyor. Muhalif olan ekonomistlerden gelen açıklama düşmez ve tekrar yükselişe geçer tarafında açıklamalardan oluşuyor. Diğer tarafta yapılan açıklamalar da ise dolar düşecek ve Euro da onu takip edecek şeklinde oluyor. Açıklamalar bu şekilde kısır kalıyor. Bizler size hem nedenleri hem de olayları geniş bir şekilde açıklayalım.

Dolar bir süre sonra yükselir

Bizim ekonomik tahminlerimiz doların şubat ayı çıkışı ile birlikte tekrar yükselişe geçecek tarafında bulunuyor. Bunun ekonomik faaliyetlerden çok siyasi faaliyetlere bağlayarak açıklayabiliriz. Doların gerilmesi demek Türkiye’nin boğazında bulunan ekonomik ağırlığın kalkması demek. Türkiye hızlı gelişmesini bu şartlarda sürdürüyorsa, dolar ve Euro düşükken neler yapabilir? Bu soruyu başta ABD ve sonrasında Avrupa bizden önce soruyordur. Bu yüzden doların şu an düşmesi ilerde de düşüşünü devam ettirecek anlamı taşımıyor.

Altın çıktığı yeri unutmaz

Bu büyüklerimizden bizlere bir öğüt gibi söylenmiştir; altın bir fiyata çıktıysa o fiyata eninde sonunda gelecektir. Tabi ki bu büyük bir etken değildir; altın şimdilerde bir düşüş içinde ki büyük ekonomistlerimiz 350 TL bazında gram altın satışı bekliyor. Bizler ise şubat ayı çıkışı ile birlikte altında yeni bir hareketlenme ve tırmanış bekliyoruz. Şubat ayı ekonomi ve hareketlenmeler için her zaman bir dinlenme ayı olmuştur; bizim beklentilerimiz bu yönde oluşuyor.

Editör: TE Bilişim