HaberTS-Haber Servisi- Altın fiyatlarının Temmuz ayı ortası itibariyle ciddi şekilde artış göstermiş olması, birçok yatırımcıyı “ en güvenilir liman “ olarak bilinen altına yeniden yöneltti.

Her global kriz sonrasında, her savaş veya ekstrem durumlarda yatırımcılar için daima güven duyulacak bir yatırım aracı olarak altın, 2020’nin ilk aylarından itibaren dünyayı ve ülkemizi tehdit eden Covid-19 salgınında da yine sahnede.

27 Temmuz 2020 itibariyle, son 9 yılın rekorunu kıran altının, gram altın fiyatı 433 lira, çeyrek altın fiyatı ise 715 lirayı gördü.


Peki, altın fiyatlarının bu kadar artmasının nedeni ne olabilir?

Uzman görüşleri referans alındığında, ortak görüş şu şekilde diyebiliriz: “ Özellikle, salgın zamanında devletlerin açıklamış oldukları ekonomi paketleri nedeniyle, piyasanın tamamında güvensizlik ve belirsizlik hâkim olmuş durumda. Özellikle, salgının ne zaman biteceği konusunda en yetkili kurumların dahi iyimser bir açıklama yapmayış olması, bu anlamda altın yatırımlarına yönelimin en mantıklı sebebi. Ayrıca, ülke yönetimlerinin iç pazarlarındaki teşviklere finans desteği için kendi para birimlerini basarak çoğaltmaları da, uluslararası piyasadaki ihracat ve ithalat alışverişlerinde en otorite para birimlerinin dahi dalgalı bir seyir izlemesine neden oluyor.



Altın yatırımı için bazı ufak tüyolar

Şuan birçok mecrada altının daha da yükselip yükselmeyeceği tartışılırken, yatırım olarak altını tercih etmek isteyen sizler için birkaç ufak tüyoyu da iletmek isteriz.


Altın alımında bankaları tercih edin

Piyasadaki alım-satım işlemlerinin önemli bir kısmı bankaların altın hesapları üzerinden gerçekleştirilmektedir. Öyle ki, özellikle yatırımını mobil ve internet bankacılığı üzerinden yöneten birçok yatırımcı işlemlerin başlaması ile beraber hızlı bir sirkülasyon gerçekleştirmektedir. Anlık olarak al-sat olanağı sağlayan dijital ortamlar, bu yüzden piyasa genelinde ciddi bir meblağın el değiştirmesine ev sahipliği yapıyor.

Bankaların makas oranlarına dikkat edin

Her ne kadar büyük miktarlarda, piyasanın alım-satım işlemi bankalar aracılığı ile gerçekleştiriliyor olsa da, özellikle yatırımlarınızdaki alım-satım farklılığını minimuma düşürmek için önce bankaların makas aralıklarını kontrol etmelisiniz. Özellikle, özel bankalarda makas aralığı 09:00- 15:30 saatleri arasında ciddi oranlarda azalma göstermektedir.

Bu sayede, anlık yükseliş ve düşüşlerde çok daha az bir makas farkına maruz kalmış olursunuz.


Fiziki altında ziynet türüne yönelin

Fiziki altın tercihlerinizde uzun vadeli yatırımlarınız için, ziynet olarak tabir edilen kulplu altın türleri daha çok tercih edilmelidir. Yatırım aracı olarak, altın türleri içerisinde seçeneğiniz ne olursa olsun mümkün olduğunca ziynet altın diye tabir edilen takı şeklinde olanları tercih etmeye çalışın. Bu sayede, hem ham altın türünde değerlendirilmiş olur, hem de normaline oranla pahada ağır bir yatırım yapmış olursunuz.

 

Birkaç farklı kuyumcu ve sarrafa sorarak fiyat araştırması yapın

Her ne kadar şehrin kuyumcular odası fiyatları geçerli olsa da, bazı durumlarda daha düşük bozdurma bedeli veya daha yüksek alım bedeli uygulanıyor olabilir. Bu hem altının basım tarihiyle hem de o anki çevrede alım-satım trafiğine göre farklılık gösterebilecek bir durumdur. Bu nedenle, çevre semtlerde veya ilçelerde farklı araştırmalar yaparak, size en uygun fiyat teklifini elde edebilirsiniz.


Bonus Tavsiye: Gümüş, değerlendirmeye değer bir maden

Bağımsız ve sınırlı kaynaklar bakımından, altının yükselişi daha çok göz önünde olsa da, 2020 Mart ayı itibariyle, %110 üzerinde artış gösteren Gümüş, diğer bir yatırım aracı olarak dikkat çekiyor.  Gümüş’ün genel fiyat tablosu neticesinde, 2021 senesi için parlayan yıldızlardan birisi olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Sadece 3-4 ay gibi kısa bir sürede, neredeyse 2 katından fazla değerlenen bu değerli maden, yatırımcılar için alternatif yatırım aracı olarak değerlendirilebilir.