Birikim Yapmak Düşündüğünüzden Kolay! Birçok insanın birikim yapmak konusunda oldukça zorlandığı dönemlerdeyiz, eğer ekonomik dengeyi hayatınızda sağlayabilirseniz normal yaşamda size oldukça büyük gelen problemlerinde aslında o kadar da büyük olmadığını hatta problem bile olmadığını gösterecektir.

Çoğu kişiye göre para biriktirmenin altın kuralının giderin değil gelirin miktarı olduğunu düşündüğü için henüz birikim yapamamış kategorisine bu kişileri hemen atabilirsiniz. Diğer bir düşünce ise 'Ne kadar gelirin varsa o kadar giderin vardır.' kısmen doğru olsa bile %90 bizi yanlışlara sürekleyecek bir meta düşüncedir.Aslında bu düşünceyi özgürce harcama yapma isteğimize koruyucu olarak kullandığımız bir metadan başka bir şey değil.Maalesef ülkemizin çoğunluğu bu düşünceler dolayısı ile birikim yapamamış kişilerce doludur. Bu durumda ortada eleştirel bir durumunda olduğu düşüncesinde olmamalıyız çünkü ticari işleri organize edenler insanlardaki doğal olan almak duygusunun insandaki mutluluk edici hissine oynayarak satışlarını gerçekleştirmektir. Buna rağmen kontrolü ele almanın düşündüğümüzden daha çabuk birikim sahibi olmamızı sağlayacaktır.

Bu sebeple bende işe yarayan birkaç düşünce biçimini ve nasıl birikim sahibi olduğumu paylaşmak istedim.

İhtiyaç Listenizi Alışverişe Çıkmadan Önce Planlayın

Bu konuda çok bir şey söyleme gerek yok ancak nokta atışı bir hareket olacaktır. Görünen birçok araştırmalarda plansız alışverişin her zaman daha çok masraflı olduğu ortaya çıkan gerçektir ki buna herkesin katılacağı düşüncesindeyim. Alışveriş kültürü kadınlarda daha gelişmiş olduğundan kadınların mükemmel gardropları 1 yıla kadar hiç giyilmemiş kıyafetlerle dolu. Kendi arkadaş çevrenizden bunu gözlemleyebilirsiniz.

Alışverişte 10 saniye

Okuduğum araştırma verilerinde aslında bir şeyi alıp almayacağımı kararlaştırdığımız süre 10 saniyedir. Bu ilk beğendiğimiz şeyi alışverişin son aşamasında neden aldığımızı destekler bir araştırma olduğu düşünmekteyim. İlk 10 saniyede; Bu şey bir ihtiyaç mı? Alacağınız bir kıyafet ise 'Buna benzer bir şey evimde mevcut mu ?' gibi sorular sorabilirsiniz. İlk bakışta gereksiz gibi gelse de alışkanlık haline getirdiğinizde önemli ölçüde farkında olmadan birikim sahibi olmuş olacaksınız. 1 yıl sonrasında veya 5 yıl sonrasında veya daha uzun bir süre sonunda bir şeyler alabilmek için ekstradan paranız olması mükemmel bir duygu. Bazı yazılarda okuduğum tatili evinizde yapın şunu azaltın bunu kısın gibi şeyler oldukça gereksiz olduğu için pratikte de hiç bir işe yaramamaktadır. Taviz vermeden birikim yapılabildiğini kendinize nasıl kanıtlayacağınızın diğer bir adımını da size şimdi açıklıyorum.

%20 Kuralı

Koç'a nasıl birikim yapabildiğini ve gider gelir dengesinin neye dayandırdığını sorduğumda hayatımı değiştiren ve kendisinin metası bu kuralı bana aktarmıştı. İçeri giren paranın %20 sini çıkardıktan sonra mali planlarınızı işleme alın.Yani alışverişe çıkmadan önce, borçları ödemen önce içeri giren paranın %20 sini bir kenara ayırın hatta kontrolü ele almak da çok çok önemli bir nokta da bir süre sonra %20'lerden biriken parayı altına dönüştürün. Bu sayede almak dürtüsüne karşı beyninizi bloke etmiş olursunuz. Hazır parayı harcamak her zaman daha kolaydır.

%20 kuralını uygulayabileceğiniz diğer bir durum ise kullanmadığınız kıyafetlerin %20 sini vermek olabilir. Çok az giydiğiniz veya hiç giymediğiniz kıyafetlerin %20 sini verin vermek almaktan daha çoktur. Vermek duygusunun almak duygusundan daha çok mutluluk hormonu sağladığına şahit olabilirsiniz. Ve bunu yaparken sizi mali olarak yıpratacak herhangi bir durumda söz konusu değil.

Editör: TE Bilişim