Açıklanan enflasyon oranlarına göre emekli ve memur maaşlarına gelen zam oranları da belli olmuştu. Dul ve yetim aylıkları enflasyona göre %8.36 zamlandı. %75 hisse oranı çerçevesinde en yüksek ölüm aylığı 5.202 Türk Lirası olacak...

Vefat eden kişinin öncelikle eşi ve çocukları, yoksa anne ve babası ölüm aylığından faydalanabiliyor. Ölen sigortalının dul eşi maaşın yarısını alabiliyor. Vefat eden sigortalının çocuğu yoksa ve eşine aylık bağlanmamışsa, alınacak ölüm aylığı %75 oranını buluyor.

Ölen kişinin çocuklarına %25 oranında aylık bağlanıyor, ancak şartlar şöyle. Çocuğun kendi sigortalılığı yoksa, çalışmıyorsa ve aylık bağlanmamışsa ölen anne ve babasından maaş alabiliyor. Bu şartlarda 18 yaşını doldurmayan çocuklar, lise öğrenimi gören ve 20 yaşını doldurmayanlar ya da yükseköğrenim yapan ve 25 yaşını doldurmayan çocuklar ailesinden yetim maaşı alabiliyor.

Dul ve yetimler için ödenen maaş, SSK ve Bağ-Kur'dan maaş alanlar için geçerli. 2021 Ocak ayı maaşı ek ödeme ile birlikte hesaplara yatırılacak. Zam oranları toplu sözleşmeye göre önceden belirleniyor. Her sene enflasyon farkı maaşlara zam olarak ilave ediliyor.

TÜİK’in açıkladığı 2020 Temmuz-Aralık enflasyonu % 8.36 oldu. En düşük memur emekli maaşı yeni zamla birlikte 2.860 liraya yükseldi. Dul ve yetim aylıkları enflasyona göre %8.36 oranında arttı. En yüksek ölüm aylığı 5.202 liraya yükseldi.