Türkiye su ürünleri sektörü art arda rekorlar kırıyor. Şimdi de levrek ve çipura üreticisi olarak adımızı dünyaya duyurduk!

Ege İhracatçı Birlikleri'ndan alınan bilgiye göre, ocak-haziran ayları arasında Türkiye'nin su ihracatı yüzde 42 oranda arttı ve 649 milyon dolara çıktı.

Türkiye'nin ürettiği ve ihraç ettiği su ürünleri arasında ilk sırada levrek yer aldı. Levrek ihracatı ilk 6 aylık dönemde yüzde 33 artarak 215 milyon dolar getirdi.

Çipura balığı 182 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, üçüncü sıranın sahibi alabalık oldu.

Su ürünleri ihracatında dünya çapında çok iyi yerlere gelen ülkemizde yıldız ürün ise Türk somonu. Geçen yılın ilk 6 ayında 9 milyon dolar civarında ihraç edilen Türk somonu, bu yıl 73 küsur milyon dolarla rekor kırdı.

Salgın döneminde balık tüketiminin arttığını söyleyen Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, dünyaca ünlü restoranların Türk balığını tercih ettiğini aktardı.

Bu sene yeni bir rekora koşmak isteniyor ve yeni hedef 1 milyar 200 milyon dolar ihracat yapmak. En büyük hedefimiz ise Çin pazarında büyümek. Levrek, çipura ve Türk somonu en başta Rusya'da talep görüyor. Tanıtım faaliyetleri de sürerken, Çin pazarında büyümek hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim