Elektrik tasarrufu yöntemleri bireysel değil, toplumsal olarak uygulandığında sonuçlar verir. Peki, elektrik enerjisinden nasıl tasarruf edilir? Nelere dikkat etmemiz gerekir?

Bahçeşehir Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Soykan, elektrik tasarrufu için dikkat edilecek hususları açıkladı.

Çoğu elektronik cihaz fişe takılıyken kapalı olsa da bir enerji tüketimi yapıyor. Cihazları kullanmıyorsak ve kapalı iseler fişlerini prizden çıkarmalıyız. Enerji tüketimi ve maddi anlamda kayıp yaşamamak adına şunlara dikkat etmeliyiz:

Kapalı olan ve kullanılmayan elektronik cihazları prizden çekin. Telefon ve tabletlerin şarj cihazını da mutlaka prizden çekin. Takılı bırakmayın.

Mutfakta kahve makinesi, fırın, tost makinesi gibi çok sık kullanmadığınız aletleri sürekli prizde bırakmayın. Dijital göstergelerine ve kullanımına ihtiyaç duyduğunuz anlarda fişlerini prize takın.

Çoklu anahtarlı prizleri tercih edin. Bu sayede tek bir anahtar ile elektronik cihazların hepsini bir anda kapatarak ciddi bir tasarruf sağlayabilirsiniz.

Enerji yıldızı etiketli ürünleri satın aldığınızda, prizde takılı kalsalar dahi kapalı konumdayken daha az enerji tüketirler.

Akıllı prizleri deneyin. Bunun avantajı, cep telefonu uygulamalarıyla günün sonunda bu cihazları kontrol etmek.

Editör: TE Bilişim