Bağ-Kur'lular için bir son dakika gelişmesi ile başlayalım. Borçlarda yapılandırma süresi uzatıldı. Borçlarını bu ay içinde sildiren Bağ-Kur'lular, 1 Şubat'tan itibaren emekli aylığını almaya başlayabilecek. Kalan prim gün süresi yetenler hemen emeklilik dilekçesi verebilecek.

Bağ-Kur prim borçlarını ödemeye devam eden vatandaşlar bu sebeple emekliliğini beklemek zorundaydı. Borçlarda yapılandırma süresi uzadı. Dilekçe verenler emekli olabilecek, vermeyenlerin sigortalılık hali dondurulacak. Bu durumda ise emekli aylıkları Mart ayında 1 ay gecikme ile bağlanacak. Öncesinde sigortalılık hakları dondurulanlar da gerekli primlerini yatırıp emekli olabilecek.

SGK, prim borcu silinen ve vefat edenlerin hak sahiplerinin talebiyle ilgili Bağ-Kur'lular için bir bilgilendirme yazısı gönderdi. 31 Ekim 2020 itibariyle prim borcu ödenmemiş kişilerin bu borçları iki ay içinde ödenmezse sigortalılık süresi dondurulacak. Bağ-Kur sigortalıları ve primini kendi ödeyen vatandaşlar, emekli aylığı bağlatmak için e-devlet üzerinden başvuru yapabilecek. Dondurulan prim günlerinin tekrar başlatılması için SGK'ya başvuru yapılabilir.

Prim ödemeleri asgari ücret üzerinden 3 ay içinde yapılmalı. Ölenlerin yakınları da dul ve yetim aylığı alabilir. Borcun ilk taksidini ödeyenler, 60 günden fazla borçlarının olmaması halinde ve 30 gün prim ödemiş olmaları durumunda devletin sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

Milyonlarca emekli ve memur yeni yıl zammını merak ediyor. Emekli ve memurun maaş zammıyla ilgili detaylar açıklandı.

2021 Emekli ve Memur Maaşı Ne Kadar Olacak?

4 Ocak'ta enflasyon açıklanacak. Temmuz'dan beri 5 aylık enflasyon %7.02 olmuştu. Buna göre, emekliye ve memura Ocak ayında %3 zam, ikinci vadede %4 küsur oranında zam yapılabilir. Beklentilere göre toplam zam oranı %7.96 çıkacak.

Editör: TE Bilişim