Yeni ev satın almak ya da evde bazı tadilatların yapılabilmesi için kredilere ihtiyaç vardır. Bankaların, konut kredileri için oluşturduğun faiz oranları seçenekleri kişilere belirli dönemlerde büyük avantajlar sağlamaktadır. Konut kredileri 10 yıl geri ödemeli yani 120 ay taksitli olarak verilmektedir. En uygun konut kredisi hesaplamak için hangi kredi hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bankaların konut kredileri için faiz oranları ve ek masraf kalemleri farklı olduğu karşılaştırma yaparak kredi miktarları hesaplanmalıdır.

Kredi Alınabilecek Konutlar

Banka kredilerinden faydalanarak, ev almak isteyenler, alacakları evin kredi için uygun olup olmadığını öğrenmelidir. Bir evin kredi için uygun olabilmesi için şu özelliklerinin bulunması gerekiyor.

  • Ev üzerinde herhangi bir ipotek karasının olmaması
  • Yeni evler için inşaatın %80 oranında tamamlanmış olması
  • Kat mülkiyeti ya da kat irtifakı bulunmalı
  • Evin iskan ruhsatının bulunması

Bankaların bazıları, inşaat şirketleri ile anlaşma yapmakta ve proje aşamasındaki konutlar içinde kredi vermektedir. Konutlar için banka kredi faizleri hangi krediden öğrenilebiliyor.

Konut Kredi Hesaplamaları

Hangi bankanın konut kredi seçeneklerinin daha uygun olduğunu öğrenebilmek için kredi hesaplamalarının yapılması gerekiyor. Konut kredi hesaplamaları için bankaların faiz oranları ile çekilecek olan miktar ile birlikte, komisyon ücreti, dosya masrafı, yıllık maliyet, kefil sayısı gibi tüm etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Konut kredileri hesaplamaları yapılırken 60 ay ile 120 ay arasında farklı taksit seçenekleri kullanılarak yapılmaktadır. Taksit sayısı az olduğunda ödenecek toplam maliyet daha düşük olacaktır. Taksit sayısı arttıkça, aylık taksit miktarı düşse de ödenecek toplam miktar artacaktır.

Uygun Konut Kredileri Dosya Masrafları

Ev satın alacaklar, bankaların konut kredilerini hesaplarken, dosya masrafı tutarları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bankaların krediler için uyguladığı dosya masrafı oranları, BDDK tarafından belirlenmekte ve Resmi Gazetede yayınlanarak uygulanmasını sağlamaktadır. Konut kredileri için dosya masrafı tutarı, kredi miktarının en fazla binde 5’i kadar olabiliyor. Kredi hesaplamalarında, bankaların bazıları dosya masrafı uygulamamaktadır. 100.000 TL konut kredisi taleplerinde en fazla 500 TL dosya masrafı alınabilecektir. Konut kredilerinde alınan dosya masrafları bazı dönemlerde bankalar tarafından iade edilmektedir.

Konut Kredisi Miktarının Belirlenmesi

En uygun konut kredi seçeneklerin araştıranlar, en fazla ne kadar kredi alabileceklerini de hesaplamalıdır. Bankaların sunduğu konut kredi seçenekleri, evin ekspertiz değerini %80’inden fazla olamamaktadır. Ev satın almak isteyenler, ekspertiz değerinin %20’lik kısmını peşinat olarak bulundurmalıdır. Hiç peşinatsız konut kredisi almak imkansızdır. Kredi miktarı ve geri ödeme taksit sayısı, aylık ödenecek miktar hesaplanırken, gelirin %50’sini geçmemesi gerekiyor. Bu kriterlere göre hesaplama yapılarak, kullanılacak olan kredi miktarı belirlenebilmektedir.

Konut Kredisinde İstenen Sigorta Türleri

Bankalar, vermiş oldukları tüm kredi türleri için her türlü güvence seçeneklerini kullanmaya çalışırlar. Konut kredileri için zorunlu deprem sigortasının yaptırılmasını zorunlu kılmaktadırlar. Bazı bankalar, yasal zorunluluğu olmayan hayat sigortası yaptırılmasını zorunlu tutabilmektedir. Bu bankalara arasında farklı olmaktadır. Hangi kredi üzerinden bankalarını konut kredileri faiz oranlarını hesaplarken, gerekli tüm şartlar hakkında da bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Konut Kredisi Ödeme Seçenekleri

Uygun konut kredisi seçeneklerini değerlendirerek, kredi almak isteyenler, aylık gelir durumlarına göre ödeme seçenekleri belirlemelidir. Bankalar, konut kredilerini verirken, aylık eşit taksit miktarları şekline ödenecek diye plan yapmaktadır. Bu plana göre ayın belirlene günlerinde taksitlerin ödenmesini ister. Banka ile müşteri arasında anlaşma yapılarak, istenilirse ara ödemeli ya da azalan taksit seçenekli ödeme planları da yapılabilir. Tüm ödeme planları, aylık gelir durumuna göre belirlenmelidir.

Editör: TE Bilişim