Dilerlerse geriye dönük ödeme alabiliyorlar. Bu ödeme için 5 yıl şartı bulunmaktadır. Fazla ödeme yapılması durumunda söz konusu ödemenin kesilmesi de meydana gelebilir. Ölüm aylığı ölen sigortalının ardından mirasçısına bağlanır. Ölüm aylığının bağlanabilmesi için en az 5 yıl prim yatırılmış olması gerekmektedir. Ölen eşinden maaş alan dul eş, yeniden evlenmesi durumunda aylığı kesilir. 2. Eşi de vefat ederse tek bir eşinden aylık alabilir. Sigortalı olarak çalışan veya emekli olan bir kişinin ölümü sonrasında geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığının mirasçılarına bağlanabilmesi için en az 5 yıl prim ödenmiş olması gerekir. Ölen eşinden dul maaşı alan kişinin yeniden evlenme süreci ne kadar maaş almaya devam eder.

Ölüm aylığı nedir şartları nelerdir?

Sigortalı olarak çalışan veya emekli olmuş bir kişinin vefat etmesi durumunda geriye kalan mirasçısına bağlanan maaştır. Burada en önemli kriter kişinin en az 5 yıl prim ödemiş olması gerekmektedir. 5 yıldan az primi ödenmiş olan kişinin vefatı halinde geride kalanlara aylık bağlanmaz. SSK'lı kişilerin ise 5 yıldan beri sigortalı olup toplamda 900 günden uzun vadeli sigorta primi ödenmiş olması gerekmektedir.

Ölüm aylığı geride kalan kadın erkek eş çocuklar anne ve babaya bağlanabilir. Ölüm aylığı bağlanabilmesi için bu kişilerin gerekli şartları taşıması gerekir. Kişilerin yasal olarak evlilik bağının bulunması durumunda eşe aylık bağlanır. Vefat eden kişinin eşi çalışsa da emekli olsa da ölüm aylığı alabilir vefat eden kişinin çocuklarında ise farklı kriterler söz konusudur. Vefat eden kişinin kız çocuklarının evli olmamaları şartıyla yaşa bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanır. Evlenen kız çocuklarının ise aylığı kesilmektedir. Kız çocuğunun boşanması durumunda yeniden eski hak sahibi konumuna gelir. Aylık almaya devam edebilir. Kız çocuğu evlenirken çeyiz parası almış ise boşanır boşanmaz yeniden hak sahibi olamıyor. Erkek çocuklarda ise yaş şartı söz konusudur. Erkek çocuklar 18 yaşına kadar ölüm aylığını alabilir. Ortaöğretime devam eden erkek çocuklar 20. Yükseköğrenime devam eden erkek çocuklar ise 25 yaşına kadar ölüm aylığı alabiliyorlar. Dul olan eş yeniden evlenmesi durumunda aylığı kesilir. Çalışması durumunda aylığını kaybetmez ancak yeniden evlendi kişide ve vefat ederse iki eşten bir tanesinin aylığını alabilir. Ölüm aylığı ödemeleri sadece kadınlara değil erkeklere de verilmektedir. Erkeklerin eşlerinin 5 yıl Sigorta primini tamamlaması durumunda erkek ister emekli olsun ister çalışsın ölüm aylığı almayı hak etmektedir.

Editör: TE Bilişim