HaberTS- Haber Servisi- Dünya dengeleri değişiyor; ülkeler bu dengeyi sağlamak için birbirleri ile yarışmaya başlamışken, Türkiye son çeyrek yılın en büyük atağını yapmış durumda. Ülke olarak çok hızlı bir gelişim süreci yaşıyoruz ki, bu süreç tamamlanması gereken bir süreçtir. Bizim bu kadar öne çıkmamız, Avrupa devletlerinin de dikkatinden kaçmamış olacak ki, Türkiye üzerine büyük oyunlar oynuyorlar. Oynadıkları oyunlarda ekonomik kriz çıkarmaya yönelik krizlere benziyor. Ülke olarak bu oyunları çok açık bir şekil de görüyoruz ama bu kadar oyunu bir günde bozmak kolay bir durum değildir. Ülke olarak bu canilere karşı birlikte hareket etmediğimiz sürece bir hedef tahtası olmaya devam ederiz. İşte detaylar

Akdeniz oyunları can sıkmaya başladı

 Doğu Akdeniz; 3 aydır mutlaka günde bir yazımıza konu olmayı başaran o stratejik nokta; ülke olarak başımızı ağrıtmaya devam ediyor. Türkiye gelişim hamlesini tamamlamak için ekonomik planlar yaptı; bu planların başında ise petrol arama ve sondaj geliyordu. Libya’da savaş çıkınca ki bu bir iç savaş ülkeler gerilmeye başladılar; Türkiye’de Libya’nın isteği ile bu devlete yardım için Libya ülkesine asker çıkardı. Türk askeri darbeci güce karşı orada savaşırken, Libya gerçek hükümeti de ülkemize bazı ayrıcalıklar tanımaya başladı. Türkiye’nin bu ayrıcalıkla birlikte doğu Akdeniz de gezmesi ve sondaj yapması Fransa başta olmak üzere bazı devletlerin canını sıktı ve Akdeniz oyunları başladı.

Gerginlikler ekonomiyi etkiliyor

Türkiye birkaç ülke ile gerilmeye başladıktan sonra; altın ve Euro yükselişe geçmişti; bu yükselişte özellikle altın çok hızlı bir mesafe kaydetmeyi başardı. Her hafta yazdığımız yazılarda altının savaş ortamından çok etkilendiğini belirtmiştik; Türkiye’de bir savaş olmasa da gerginlikler çok fazla boyutlara geldi. Bu da altının sürekli ve hızlı bir şekil de yükselmesine neden oldu. Geçen hafta 404 TL bazında olan ve buna yüksek dediğimiz altın bugün 426 TL ile Türkiye tarih rekoru kırdı. Bu insanlarımızı da mutlaka etkileyecektir; söz konusu sadece altın değil. Euro’da altın ile birlikte 8 TL bazını geçti bu ülkemiz de Euro ile çalışan esnafı zor durumda bırakacak bir fiyattır; Türkiye’nin alım gücünü mutlaka düşürme olayı olacaktır ki bu da bir kriz sayılır.

Editör: TE Bilişim