Yılın 6 ayında Karadeniz somonu ihracatta rekora koştu...

Karadeniz somonu, çeşitli ülkelere ihraç edilen bir ürünümüz. Yılın ilk 6 ayında Rusya'ya 96, Almanya'ya 32 ve Vietnam'a 5 milyon dolarlık Karadeniz somonu ihraç edildi. Bu satışlardan elde edilen toplam gelir 154.5 milyon doları buldu.

Ocak-Haziran döneminde 40 ülkeye satılan Karadeniz somonu, ihracatta rekor kırdı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, 154 milyon 581 bin 473 dolar gelir elde edildiğini ve karşılığında 30 bin 273 ton 135 kilogram somon ihraç edildiğini açıkladı.

Böylece miktarda yüzde 134, değerde yüzde 132'lik bir artış yaşandı. Karadeniz somonu en çok Rusya, Almanya, Vietnam, Romanya ve Japonya'ya ihraç edildi. En çok somon alan ülke Rusya oldu.

2020 yılının ilk altı ayından farklı olarak bu yıl İspanya, Cezayir, Beyaz Rusya, Kanada, Singapur, Ürdün, İsveç ve Portekiz'e de Karadeniz somonu ihraç edildi.

TR90 Karadeniz Somonu bölgesinde söz konusu iller Trabzon, Artvin, Giresun, Ordu, Gümüşhane ve Rize oldu.

Karadeniz somonunun yurt dışı piyasalarda önemli ölçüde rağbet gördüğü, talep karşısında balık üretiminin artırılması gerektiği söylendi. Dondurulmuş Karadeniz somonunun Trabzon ve Rize'deki firmalarca işlenerek yurt dışına gönderildiği kaydedildi.

Editör: TE Bilişim