Oxford Economics koronavirüs sonrasında kendini çabuk toparlayacak ülkeleri araştırdı ve bu sabah bir rapor sundu. Rapora göre, koronavirüs tecriti sonrasında gelişmiş ülkelerden İngiltere ve Almanya'nın bu savaştan en güçlü çıkacak ülkeler olacağı belirtildi. Gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performansı göstermesi beklenen ülkeler ise, Türkiye ve Çin olarak ilan edildi!

Oxford Economics'in bu araştırması, ülkelerin koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesi sonrası GSYH'lerinde hızlı bir toparlanma yaşayıp yaşamayacağını göstermeyi hedefliyor.

Hesaplamada Kullanılan Değişkenler

Her ülke ekonomisi için hesaplamada kullanılan değişkenler 1 ila 6 arasında değer alıyor. Büyümeye olumlu katkı gösterenlerin değişken değeri '1' ve performansta en geride kalacak ülkelerin değişken değeri '6'.

Hesaplamada kullanılan değişkenler şöyle açıklandı: Tecrit önlemlerinin katılığı, koronavirüs yaygınlığı, aşılamada kaydedilen ilerleme, daha bulaşıcı koronavirüs varyantlarının varlığı ve diğer yapısal faktörler.

Koronavirüs Sonrası En Çabuk Toparlanacak Ülkeler

Pandemide tecritin sona ermesiyle kazançlı çıkacak ülkelerin açıklandığı raporda, şu detaylara yer verildi:

"Sayısal değerlere dayanarak, vardığımız sonuçlar gösteriyor ki, İngiltere ve Almanya gelişmiş ülkeler arasında en güçlü toparlanmayı yaşayacakken, gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performans gösteren ülkeler ise Türkiye ve Çin.

Fakat önceki vakalardan elde edilen koronavirüse dair bağışıklık gibi ve mali politikalardaki farklılıklar gibi bulgular, yakın dönemde büyümeyi etkileyecek tüm faktörleri kapsamıyor."

En Kötü Performans Hangi Ülkede Bekleniyor?

Raporda Brezilya ve Suudi Arabistan'ın alt sıralarda yer aldığı ifade edildi. Bunun sebepleri arasında kısıtlamaların gevşek olması, aşı programının sınırlı olması ve nispeten yüksek koronavirüs vakaları gösterildi.