Süpermarket alışverişi günümüzde en yüksek gider kalemini oluşturuyor. Alışveriş turunda tasarruf etmek, market alışverişini daha uygun fiyatlarla tamamlamak mümkün. Market masraflarından kısmanın yollarını öğrenerek, uygulayarak aile bütçesine katkıda bulunabilirsiniz.

Açken Alışveriş Yapmaktan Kaçının

Yiyecek almak üzere süpermarket ve mağazalara gidiyorsanız tok olmaya özen göstermelisiniz. Aç karnına alışveriş yaparken gereksiz birçok şeyi almaya meyilli olabilirsiniz. Gerçekten ihtiyacınız olanlar yerine, sepetlerinize canınızın istediği her şeyi koyduğunuzda market alışverişinin tutarı maalesef artıyor. İhtiyacınız olanların maliyeti 50 lirayken, alışveriş fişindeki tutar yüzlerce lirayı bulabiliyor. Elbette eğer yalnızca kozmetik ürünler alacaksanız, gıda reyonlarına girmeyerek aç karnına da alışveriş yapabilirsiniz.

Liste Hazırlamayı İhmal Etmeyin

Evinizde kolay ulaşılabilir bir yerde liste bulundurmaya çalışabilirsiniz. Buzdolabı veya antredeki dolabın üstünde boş bir not defteri bulundurarak hafta boyunca eksiklerinizi not alabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı gerekliliklerine göre sıralayarak alma önceliğinizi belirleyebilirsiniz. Örneğin bebek bezi için bir hafta yetecek ürününüz varsa, listeye yedek olması için bebek bezi yazabilir ve alışverişe gittiğinizde fiyatları kontrol edebilirsiniz. Aciliyet oluşturan ihtiyaçları aldıktan sonra bebek bezlerini değerlendirerek ürün seçebilir veya almak üzere biraz daha beklemeyi tercih edebilirsiniz.

Fırsat ve Kampanya Reyonlarını Takip Edin

Özel kampanyalar, ürün fiyatlarında yarı yarıya indirim sağlayabiliyor. Alışveriş yapmadan önce marketlerin indirim broşürlerini takip ederek, fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Birden çok market gezmek zor görülse de, size ciddi anlamda tasarruf vadediyor. Örneğin bir markette sıvı yağ indirimi varsa yağı ortadan alabilir, konserve almak için başka bir marketi tercih edebilirsiniz.

Online Alternatiflere de Bakın

Klasik market alışverişi için online alışverişi tercih etmeyenlerden olabilirsiniz ancak e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak zaman zaman çok daha makul olabiliyor. Marketteki kira, çalışan gibi maliyetleri olmayan, kargo çalışanları aracılığıyla, deposundan ürün çıkışı sağlayan online süpermarketler, ürünleri çok daha uygun fiyatlarla sunabiliyor. Üstelik farklı satıcıların bulunduğu web sitelerinde rekabet gereği, özel fiyatlara da rastlayabilirsiniz.

Reklamlardan Etkilenmeyin

Reklamlar ve indirim duyuruları zaman zaman yanıltıcı olabiliyor. Reklamlarda indirimli olarak tanıtılan ürünlerin gerçek fiyatlarını araştırarak alışveriş yapmalısınız. Reklam veren her marka kaliteli ve uygun fiyatlı olduğunu iddia edebiliyor. İddiaların doğruluğunu araştırmak ise tüketiciye kalıyor. Ürünlerin reklamlarından etkilenmeden, rakiplerle fiyat ve içerik kıyası yaparak seçimlerde bulunmalısınız.

Alışveriş Arabaları Yerine Küçük Sepetler Kullanın

Tüketici alışkanlığı gereği, büyük sepetler daha çok alışveriş yapmaya teşvik ediyor. Alıcılar, sepet büyük olduğunda içine koydukları ürünleri daha az algılayarak kasaya gelene kadar sepeti doldurma eğilimine giriyor. Bu nedenle büyük alışveriş arabaları yerine, küçük el sepetleri kullanarak alışveriş yapmalısınız.

Alışveriş Esnasında Dikkatinizi Alışverişe Verin

Alışveriş sırasında telefonla konuşmak veya sohbet ederek alışveriş yapmak maliyetleri yükseltiyor. Tüm dikkatinizi alışverişe vererek, harcamalarınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Alışveriş sırasında müzik dinlemeden, kimse ile konuşmadan sadece alışverişe konsantre olmalısınız.

Mevsim Yiyeceklerini Bilin

Meyve, sebze ve balıkları mevsiminde tüketmek hem daha ekonomik hem de sağlıklı alışverişe imkan tanıyor. Hangi meyve, sebze ve balıkların ne zaman raflara ulaşacağını bilmelisiniz. Böylelikle alışveriş planınızı yapabilirsiniz.

“İnsanlar Ne Der” Düşüncesinden Uzaklaşın

Özellikle daha olgun yaştaki kişiler, tane ile sebze ve meyve almaya utanıyor. Kilo ile alışveriş yapmayı alışkanlık haline getirenler, ihtiyaçları olmasa dahi tane ile meyve sebze almaya çekiniyor. “İnsanlar ne der” düşüncesini bırakarak ihtiyacınız kadar alışveriş yapmalısınız. Dolabınızda nelerin bozulduğuna dikkat ederek, raf ömrü kısa olan veya kilo ile aldığınızda tüketemediğiniz gıda ürünlerini daha az miktarlarda almayı tercih edebilirsiniz.

Rafları İncelemeyi Unutmayın

Marketlerde göz hizasında olan ürünlerin, genellikle market için karı en yüksek olanlar  olduğunu aklınızda tutmalısınız. Alt veya üst raflara bakmalı ve alışveriş yaparken gördüğünüz ilk ürünü almamalısınız. Raflarda her zaman daha ekonomik ve aynı kalitede bir ürün olabileceğini fark etmelisiniz.

Alışverişi Programlayın, Ajandanıza Not Edin

Geçerken uğrayıp bir şeyler almak, plansız alışveriş yapmak veya alışverişe zaman yokken hemen bir şeyler alıp çıkmak daha çok para harcamaya neden oluyor. Alışverişe ne zaman çıkacağınızı planlayarak, ajandanıza alışveriş zamanını not ederek, markete gitmelisiniz. Alışverişe, ürün seçimine zaman ayırmalısınız. Böylelikle en ekonomik seçimi yapmak için fırsat bulabilirsiniz.

Ürünlerin Şişelerine Değil Kullanım Miktarına Bakın

Günümüzde birçok marka, ürünlerini konsantre olarak sunuyor. Daha az hacimli şişelerde daha uzun süre kullanılabilen temizlik ürünleri bulunuyor. Ön yargılı olmadan şişeleri ve önerilen kullanım miktarlarını incelemelisiniz.

Ürün Seçiminde Fiyat Kalite Dengesini Gözetmelisiniz

Market raflarında gördüğünüz ürünlerin vaatlerine dikkat etmeli ve denemekten çekinmemelisiniz. Daha önce diğer kullanıcıların yaptığı yorumları internetten inceleyerek seçimlerinizi yönlendirebilirsiniz. Ürün seçiminde fiyat kalite dengesini gözetmeyi ihmal etmemelisiniz. Örneğin, sıradan bebek bezi birkaç saat kuruluk vadederken Prima tüm gece boyunca bebeğinizin cildinin kuru kalmasını sağlayabiliyor. Prima, sıradan bezden daha pahalı olsa dahi, daha uzun süre kullanılacağı, daha geç değiştirileceği için daha ekonomik bir alternatife dönüşebiliyor.

Gıda Maddelerinin Ömürlerini Düşünerek Alışveriş Yapın

Ürün fiyatları, paket kilogramı arttıkça birim fiyatta daha tasarruflu hale geliyor. Baklagil gibi uzun ömürlü yiyecekler alıyorsanız, daha büyük paketleri tercih edebilirsiniz. İndirimli ve mevsimindeki sebzeleri haşlayıp sonra şoklayarak derin dondurucuya atabilirsiniz. Gıda maddelerinin ömürlerini uzatacak konserveler hazırlayarak, mutfakta tasarruf yapabilirsiniz.

Alışverişe Çıkarken Yanınızda Saat Bulundurun

Markette geçen saatler birçok kişi tarafından hızlı hissediliyor. Markette daha çok zaman geçirince harcanan para da fazla oluyor. Alışveriş için harcayacağınız zamanı düşünerek kontrollü olmalı, yanınızda saat taşıyarak alışverişte geçirdiğiniz süreye bakmalısınız. Acele etmeden ama fazla zaman da harcamadan alışverişinizi tamamlamaya özen göstermelisiniz.

Kelime Oyunlarına Dikkat Edin

Süpermarket reyonlarında “Bir alana ikincisi yarı fiyatına” veya “Sadece 9.99” gibi ifadeleri sık sık görebilirsiniz. Kelime oyunları alışveriş esnasında algınızı derinlemesine etkiliyor. Bu tip ifadeleri iki kez düşünmelisiniz. “Bir alana ikincisi yarı fiyatına” demek, sadece %25 indirim anlamına geliyor, oysa ilk okunduğunda çok daha yüksek oranda indirim olduğu zannedilebiliyor.

Paketli Sebzelere Kanmayın, Kendiniz Tarttırın

Paketli sebzeler, etler, hazır tartışmış hale alındığında genellikle daha pahalıya denk geliyor. Bunun yerine kendiniz ürünleri poşete almalı ve gözünüzün önünde tartılmasını istemelisiniz. Sebzelerin üzerindeki suyu silkeleyerek poşetlemelisiniz. Böylelikle suya para ödememiş olursunuz.

Sürü Psikolojisinden Korunun

Yapılan araştırmalar, marketlerin kalabalık olduğu saatlerde yapılan alışverişlerin daha çok harcamaya teşvik ettiğini ortaya koyuyor. Tüketici, diğer alışveriş yapanları gözleyerek daha çok ürün satın alabiliyor. Bu nedenle daha sakin saatlerde alışveriş yapmalı ve başkalarından etkilendiğinizde fark ederek kendinizi aldıkların gerekli olup olmadığı konusunda muhakemeye davet etmelisiniz.

Alışverişe Çocuklar Olmadan Çıkın

Çocuklarla alışveriş, gereksiz daha çok şey almaya neden oluyor. Çoğu sağlıksız olan paketli gıdalar alışverişte fazlalıkla yer kaplıyor. Mümkünse alışverişe çocuklar olmadan çıkmalısınız. Marketler, çocukların isteyeceği, sevdiği ürünleri onların ulaşabileceği en alt raflara koyuyor. Eğer illa çocuklarla alışveriş yapıyorsanız, çocukları sepetlere oturtarak daha üst rafları görebilecekleri şekilde gezdirmelisiniz.

Neye Ne Kadar Ödediğinizi Farkına Varın

Alışveriş fişlerini incelemekten çekinmemelisiniz. Ürünlerin her birine ne kadar ödediğinizi fark etmeli, her ürünün ortalama fiyatı hakkında fikir sahibi olmalısınız. Böylece, kıyaslama yapabilir, alışverişlerinizde gerçekten tasarruflu ürünlere yönelebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim