80 metrekareden küçük olan 3 daire için 1 otopark alanı ayrılabilecek, 180 metrekare ve üzeri her daire için 2 otopark kararı çıktı.

"Otopark Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tamamlandı. Her daire için en az 1 otopark zorunluluğu varken, yeni sistemde daire büyüklüğüne göre otopark bulundurma zorunluluğu getirildi.

Banka, mağaza ve dükkan gibi yerlerin metrekare alanına göre otopark adedi belirlenecek. Bu yerlerde her 30 metrekare başına 1 otopark sistemi artık her 40 metrekare için 1 otoparka dönüştü. Büro binalarında bu ölçüm 50 metrekarede 1 olarak güncellendi.

Ayrıca; otoparklarda engellilerin kullanımına uygun düzenlemelerin yapılması da yönetmelikte yer aldı. Talebe göre bina bodrumu yerine parsel bahçesinde ve bahçe altında da otopark kurulabilecek.

Parsel arka bahçesinde binalara 2 metreden fazla yaklaşmamak ve zemin kat yüksekliğini aşmamak kaydıyla mekanik otopark yapabilme imkanı sağlandı.

120 metrekareden küçük ve en az 3 katlı parsellerde, bedel karşılığı bölge otoparkı temin edilebilecek.

Birbirine bitişik bahçelerde aradaki duvar kaldırılarak ortak otopark yapılabilecek. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda yapılan değişiklik Otopark Yönetmeliği'nde uygun bir şekilde açıklandı.

Bundan böyle bölge otoparkı bedelini toplama ve bu otoparkları oluşturma görevi ilçe belediyelerine verildi. İlçe belediyelerine bedel alınan otoparkları en geç 3 yıl içinde yapma zorunluluğu getirildi.

Otopark bedelinin hepsi yapı ruhsatı aşamasında alınmayacak. Yüzde 25'i ruhsat anında, kalanı 18 ay taksitle ödenebilecek.

Asgari zorunlu otopark adedi 20 den fazla olan yeni yapılacak binalarda 1 Ocak 2023'e kadar en az yüzde 2 oranında, sonrasında yüzde 5 oranında elektrikli araç park yeri düzenlenebilecek.

AVM ve bölge otoparklarında bu oranlar yüzde 5, sonrasında yüzde 10'a çıkarıldı.

Tek bağımsız bölümlü villalarda zorunlu otoparkın herhangi bir asgari mesafe şartı olmaksızın herhangi bir bahçede oluşturulması sağlanacak.

Editör: TE Bilişim