Türkiye de yaşayan her insanın rahatsız olsa da vermek zorunda olduğu Vergilerde artış! Dijital Hizmet Vergisi dahil olmak üzere Yeni Vergi Düzenlemesi İle İlgili Kanun Resmi Gazete de Yayınlandı!

Yeni Vergi Düzenlemesi İle İlgili Kanun daha önce görüşülmüştü. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görüşmeler bir kez daha görüşülmek üzere tekrar gönderildi. Bir önceki görüşmelerde olan "Termik Santrallere Filtre Takılmasını Erteleyen" maddesi, kanun dan çıkarılarak, mecliste kabul edildi. 

Yeni Vergi Düzenlemesi Kapsamında Yer Alan Başlıca Konular

  • Dijital Hizmet Vergisi
  • Konaklama Vergisi
  • Hakemlere Vergi
  • Gelir Vergisi 
  • Sahte Belge
  • Vergi Cezalarında İndirim

Dijital hizmet vergisi oranı %7,5 

Hazırlanan kanuna göre, dijital hizmet sağlayıcıları vasıtasıyla sunulan her türlü reklam hizmeti Dijital Hizmet Vergisi kapsamında olacak. 

Sesli veya görsel herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile alakalı bu içeriklerin dijital ortam ile dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetlerin hepsi dijital hizmet vergisi içerisinde yer alacak. 

Dijital hizmet vergisi fatura ve fatura yerine geçen belgelerde ayrıca gösterilmeyecektir. Verginin oranı da %7.5 olacak. Dijital hizmet vergisinden herhangi bir indirim yapılmayacaktır. 

Konaklama vergisi

Herhangi bir yere tatile gittiniz. Evet tatile giderken çok para harcayacaksınız. Fakat size kötü bir haberimiz daha var. Otel de veya başka bir yerde her neresi olursa olsun konaklama tesisi adı altında çalışma gösteren yerlerde sizlere sunulan yeme, içme, aktivite, havuz, spor, termal ve benzeri her alanda kullandığınız hizmetler konaklama vergisine tabi olacaktır. 

Geceleme hizmeti kapsamınca sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezi gibi tesislerin bünyesinde sunulduğu takdirde vergilendirmeye etki etmeyecektir.

Konaklama vergisi %2 oranında alınacaktır. 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren bu oran %1 olarak uygulanacaktır. 

Öğrenci yurtları, kamplar, öğrencilere verilen hizmetler konaklama vergisine tabi olmayacaktır. 

Hakemlere vergi

Spor hakemlerine ödenen ücretlerin gelir vergisinden farklı tutulmasının sebebi ise, basketbol ve voleybol dallarının en üst liglerinde yer alanlar hariç, amatör spor yarışması yöneten hakemlerle sınırlandırıldı. 

Gelir vergisi tarifesine yeni dilim

Hazırlanan kanunla gelir vergisine yeni dilim eklendi. Üst dilim %35 den %40 a çıkarıldı. Böylece 500 bin TL ve üzeri kazanç elde eden bir kişi %40 oranında gelir vergisi verecek. 

Lig usulüne göre bakacak olursak spor dallarında en üst liglerde oynayan sporculara uygulanan gelir vergisi kesinti oranı %15 den %20 ye çıkarıldı. 

Hali hazırda sözleşmesi bulunan sporcuların gelir vergisi kesintisi %15 olarak uygulanacak. 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle de kesinti %20 olacak.

Sahte belgeyle mücadele

Hazine ve maliye bakanı tarafından yapılan araştırmalar sonucu sahte belge düzenleme riski olan işletmeler, vergi incelemesine sevk edilecek ve bunlar nezdinde yoklama yapacaktır. 

Ayrıca kullanılan sahte belge tutarı, bir takvim yılında 100 bin TL'yi geçmeyen veya bu tutarı geçse bile hizmet alışlarının %5 oranını aşmayan mükelleflere de %20 oranında vergi cezası kesilecek. 

Vergi cezalarında indirim

İlk kez işlense bile bu yıl vergi cezalarında %50 indirim var. Uzlaşma halinde ödenecek vergi cezası için %25 indirimden faydalanılacak gibi görünüyor. 

İdareyle mükelleflerin vergiler ve cezalarla ilgili her aşamada anlaşabilmesi için Vergi Usul Kanununda yer alan Kanun Yolundan Vazgeçme başlığı nazar-ı dikkate alınarak yeniden düzenleme yapılacaktır. 

Vergiden Muaf Olanlar!

  • Değerli Konut Vergisinden Muaf Olanlar:
  • Belediyeler,
  • Üniversiteler,
  • Elçilikler,
  • Konsolosluklar, 
  • İthalat yoluyla yapılacak tarımsal ürün alanları,
  • Tek evi olanlar 

Bu şekildedir. Ayı zamanda herhangi bir geliriniz olmadığını ispat eden bir belgeye sahip olduğunuz takdirde de vergiden muaf olursunuz.