ARTVİN (AA) - Tamamlandığında kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yükseği olacak Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalacak Yusufeli ilçesinin konumlandırılacağı yeni yerleşim merkezinin içme, kullanma ve sanayi suyu problemi çözülüyor.

DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, DSİ'nin Artvin'de yaptığı yatırımlarla Çoruh Nehri'ne altın gerdanlıklar takmaya, içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya, kara yolları ve köy yollarını yeniden inşa etmeye, tarihi eserleri korumaya, enerji ve telefon hatlarını yenilemeye, gölet ve sulama işleri yapmaya devam ettiği belirtildi.

Tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı'nın göl sahasında kalacak Yusufeli ilçesinin, yeni yerleşim yerinde modern bir ilçe olarak inşa edildiği aktarılan açıklamada, DSİ tarafından geliştirilen Yeni Yusufeli İlçesi İçmesuyu Projesi ile yeni ilçe merkezinin içme, kullanma ve sanayi suyu probleminin çözüleceği vurgulandı.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, yeni Yusufeli ilçesi içme suyu isale hattı ikmali işi kapsamında çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Proje kapsamında Tekkale Deresi'nin 1365 metre kotundan saniyede 42,17 litre suyu alınacağını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"160 şebeke hattı, 1 regülatör, 2 bin metreküp su deposu, 5 tahliye, 10 vantuz, 7 bin 500 metre isale hattı servis yolu ve sanat yapıları yapılarak yeni Yusufeli ilçe merkezine getirilecek ve ilçe merkezi ile Tekkale köyü yeni yerleşim yerinin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı karşılanacaktır."

Yıldız, isale hattı güzergahında kazı çalışmalarının devam ettiğini, işin fiziksel gerçekleşmesinin yüzde 20 seviyesinde olduğunu bildirdi.

Kaynak: aa