Ülkemizin bir bölümünde "yeşil altın" olarak bilinen Antep fıstığı bu yıl yüzde 200 zamlanabilir.

Kuraklık sebebiyle fıstık ağaçları erken uyanmaya ve meyve vermeye başladı. Bu durum rekolteyi etkileyerek fıstık fiyatlarını yüzde 200 arttırabilir. Türkiye genelinde kuraklık sebebiyle yağışın bir an evvel kuvvetli gelmesi beklenirken, bu durum tarım ürünlerini de etkiliyor. Antep fıstığı bir anda zamlanabilir. Araban Ovası'nda mevsimsiz çiçek açan fıstık ağaçları şaşırttı. Önümüzdeki dönemlerde yeteri kadar mahsul alamamaktan endişe duyan bir kesim, bu durumun fiyatlara ciddi bir şekilde yansıyabileceğini öngörüyor.

Ziraat Odası Başkanı Altun, Antep'te görülen fıstık ağaçlarındaki erken uyanmayla ilgili önemli bir uyarıda bulundu. Kuraklık devam ederse, rekoltede ciddi düşüş yaşanabilir. Bu mevsimde ağaçların çiçek açması da muhtemelen buna sebep olacak. Kış ayında çiftçilerin fıstık ağaçlarını sulamaya başladığı görülüyor. Ocak ayında ağaçlardaki bu hareketlilik ise, 2 yıl boyunca fıstık ağaçlarının mahsul verememesi anlamına geliyor.

Ani hava soğuması ve don olaylarının ardından iki yıl verim alınamayan ağaçlardan dolayı çiftçiler de mağdur olabilir. Havaların daha ılıman olması ve bolca yağış gelmesi fıstık ağaçlarının kaderini değiştirebilir. Erken çiçek açan ağaçlardan dolayı fıstık verimliliği düşebilir. Bu da Antep fıstığı fiyatlarında yaklaşık yüzde 200'lük bir zam artışına sebep olabilir.

Fıstık üreticilerinin tek umudu yağışların başlamadı. Bir üretici, bölgeye baraj yapılırsa verimlilik sağlanabileceğini belirtti. Rekoltede yüzde 50'lik bir düşüş olabileceğinden endişe duyan üreticilerin tek umudu Çat Barajı'nın bir an evvel yapılması. Böylece Araban Ovası yeniden doğal haline dönecek. Fıstıkla birlikte zeytin ve sarımsak da sulu tarımdan yararlanabilecek.

Editör: TE Bilişim