Kedi mamaları, yetişkin kedi mamaları ve yavru kedi mamaları olmak üzere temelde 2 gruba ayrılırlar. Kediler ise yaşlarına göre normalde 4 gruba ayrılmaktadır. Ancak günümüzde birçok mama firması 4 grup yerine 2 grupta mama üretimi yapmaktadır. Bu mamalar arsa yetişkin kedi mamaları ve yavru kedi mamaları olarak sınıflandırılır. Kedi maması seçimi yapılırken öncelik verilmesi gereken konular bulunur. Bu konular ise şunlardır:

  • Kedinin yaşı
  • Kedinin cinsi
  • Kedinin cinsiyeti
  • Kedinin kısırlık durumu

Bu unsurlar göz önünde bulundurularak kedi maması belirlenmeli ve en uygun mama satın alınmalıdır. Birçok kedi sahibi öncelikle bütçeye bakarak hareket ediyor. Ancak kedilerin sağlıklı olmaları ve sağlıklı 1 hayat geçirebilmeleri için fiyattan çok mamanın içeriğine bakmak gerekiyor. Yakın fiyatlarda satışa sunulan ancak daha kaliteli olan mamanın tercih edilmesi her zaman daha değerlidir. Kedinin daha sonra hastalanması ve sağlık seviyesinin düşmemesi için kaliteli ve sağlıklı olan mamaların tercih edilmesi gerekir. Kediye zarar veren ve kedinin yemek istemediği mamaların zorla kediye verilmemesi önem taşır.

Mama Seçiminde Kedinin Kilosu Önemli Mi?

Mama seçimi yaparken önemsenmesi gereken bazı konular vardır. Bu konuların başında da kedinin kilosu yer alır. Özellikle kısırlaştırılan kediler kilo almaya daha fazla eğilim gösterirler. Hareketleri kısıtlanır ve genellikle günün büyük 1 çoğunluğunu kısır olmayan kedilere göre daha çok uyuyarak geçirirler. Bu sebeple de sindirim sistemlerinin korunması ve beslenme düzenlerinin daha iyi 1 hale getirilmesi önem taşır.

Kedinin kilo almaması ve kilo alımını destekleyecek gıdalardan uzak durmasının sağlanması da bu noktada değerlidir. Mama seçiminde protein dengesi, vitamin ve mineral oranlarının daha düzenli olduğu çeşitlere yönelmek gerekir. Bu noktada kedinin ihtiyaçlarının karşılanması ancak kilosuna göre günlük gramlar ile mama verilmesi önerilir.

Mama Seçerken Kedinin Yaşı Önemli Mi?

Mama seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kedinin yaşıdır. Kedilerin yaşları 4 gruba ayrılsa da mama özelinde çoğunlukla 2 grupta satış yapılır. Mama seçimi yaparken kedinin yaşı baz alınarak hareket edilmelidir. Yavru kedilere yetişkin maması ve yetişkin kedilere ise yavru kedi maması verilmemelidir. Her 1 mama türünün içerisinde yer alan besinler ve bu besinlerin değerleri, onların yaşlarına ve ihtiyaçlarına göre belirlenir. Bu sebep ile de yetişkin 1 kediye verilecek olan yavru kedi maması kedinin yeterince beslenmesini sağlamaz. 0 ila 12 aylık kedilere yavru kedi maması verilmesi gerekir. 12 ayın üzerinde olan kedilere ise yetişkin kedi maması verilir.

Kediler Kendi Mamalarını Seçebilir Mi?

Evcil dostunuzun eğer evdeki ilk günleri ise hangi mamayı sevip, hangisini sevmeyeceğini anlamak için çeşitli mamalardan alarak deneyim yolu ile cevabı öğrenebilirsiniz. Ancak bu uzun süren 1 yolculuk olacağı için belki de en kaliteli mama ile başlamak ve kedinin sevip sevmeyeceğini göre yeni bir mamaya geçmek de mümkündür. Kedi sahipleri olarak her ne kadar onlar için en iyisini düşünsek ve en iyisini almaya çalışsak da bazen kediler aldığımız en iyi mamayı da sevmeyebilir. Bu sebep ile seçim esnasında biz yine de doğal yolları ve sağlıklı ürünleri tercih edelim ama kararı yine de onlara bırakalım.

Cins Kedilere Normal Mama Verilir Mi?

Kediler de kendi içlerinde ırklarına ve cinslerine göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Tekir gibi kediler daha rahat beslenme alışkanlıkları edinirken, cins kedilerin beslenmesine daha çok özen gösterilmelidir. Burada bahsedilen daha çok özen ile anlatmak istediğimiz şey aslında kedi için üretilen özel mamaların olduğudur. Tüm kediler değerlidir ve bizimle yaşadıkları için onların sorumluluklarını en iyi şekilde üstlenmeniz gerekir. Dolayısıyla cins kedilerin bakımından beslenmesine kadar olan süreçte onlar için en uygun olan ürünler ile hareket etmek gerekir.

Özellikle cins kedilerin beslenmesinde daha hassas davranıldığı görülüyor. Birçok mamayı yememeleri ve aynı zamanda birçok mamadan çok kolay rahatsız olabilmeleri de mama seçiminin önemini gösteriyor. British, Siamese ve diğer cins kediler için özel mamalar bulunsa da öncelikle veteriner ile iletişime geçilmeli ve ardından mamaya öyle karar verilmelidir.

Tüy Döken Kedilere Hangi Mama Alınmalı?

Kedilerin tüy yapıları hangi mama kullanılırsa kullanılsın, dökülmeye devam edilecek şekildedir. Ancak dökülme oranını azaltmak ve tüy kalitesini yükseltmek mümkündür. Bunun için kaliteli ve sağlıklı mamalara yönelirken tüy dökülmesini engelleyen özel içerikli mamalara da şans verilebilir. Özellikle büyük kedi maması markaları tarafından üretilen tüy yapısı güçlendirici, sağlıklı ve kaliteli birçok mama bulunmaktadır. Bu mamalara yönelirken bir yandan da kedinizi günlük olarak tarayabilirsiniz. Kedi tüyünün dökülmemesi için satılan şampuanlar olsa da öncelikle veterinere danışılmalı ve ardından şampuan gibi yöntemler denenmelidir. Kedilerin tüy yapısının bozulmaması önemlidir.

Kediye Ödül Maması Ne Zaman Verilir?

Kedilere ödül maması verilirken, herhangi bir yaş ya da cins ayrımı yapılmaz. Yeni bir eve taşınmış ise ya da kediye yeni bir davranış öğretilmek isteniyor ise ödül maması tercih edilebilir. Ödül maması ile sık sık beslemek ve bunun normal bir mama olarak kullanmamak önemlidir. Kediye ödül maması ödüllendirilmek istenildiği zaman verilebileceği gibi çok korktuğunda ya da çok yalnız bırakıldığında da verilebilir. Yetişkin kedi mamasının yanı sıra öğretici olması için ödül maması da kullanılabilir.

https://petkedi.com/

Editör: TE Bilişim