Prof. Dr. Oğuz Atalay başkanlığındaki Etik Kurulu’nun perşembe akşamı yaptığı açıklamada “Kurulumuzdan 19.03.2012 tarihli karara istinaden başkanlık yazısı ile rapor talep edilmiştir” ifadesi dikkat çekti. 

Bu ayrıntının izini süren HABERTÜRK, 9 Aralık’ta şike iddianamesinin kabülünün ardından gizliliğin kalkmasıyla birlikte sürekli gündemde tutulan Etik Kurul’un çalışmaları konusunda şaşkınlık yaratan bilgilere ulaştı. Etik Kurul’un, Mehmet Ali Aydınlar’ın görevde olduğu 9 Aralık’tan, istifa ettiği 31 Ocak’a kadar hiçbir çalışma yapmadığı ortaya çıktı. 

Aydınlar’dan sonra vekaleten koltuğa oturan Hüsnü Güreli döneminde de kurula nihai rapor hazırlanması konusunda talimat gelmediği için herhangi bir çalışma içine girilmemiş. 26 Şubat’taki kongrede başkanlığa oturan Yıldırım Demirören yönetiminin, Etik Kurulu’na ancak 19 Mart’ta “Şu raporu hazırlayın” talimatı verdiği, ardından da çalışmaların hızlandığı ve savunmalar alınmaya başlandığı bildirildi. Bu süreye kadar polis kayıtları, savcılık ve mahkeme tutanaklarının kasada kilitli tutulduğu ifade edildi. Yaklaşık 100 gün hiçbir şeye dokunmayan Etik Kurul, talimat sonrası 40 gün içinde raporunu hazırladı.