Bu konuda birçok kişi altyapının öneminden bahsederken oyuncuyu tarama ve eğitim sistemin üzerinde durur çünkü oyuncunun burada eğitilip iyi bir altyapı kazandırıldıktan sonra A takıma yükselmesi gerektiğinin önemle altı çiziliyor.  

     Detaylı olarak incelediğimiz zaman kulüplerin işler altyapıya sahip olmaları her açıdan kulübe kazanç sağlar. Hem maddi hem de manevi. Takımınızda altyapıdan yetişmiş oyuncularınız bulunduğu zaman transfere vereceğiniz büyük meblalar kulübün  kasasında kalabilcek ve ayrıca altyapıdan çıkardığınız oyuncuların farklı liglere transferinden önemli gelirler elde edebilirsiniz. 

      Bu konuları bir kenara bırakırsak altyapıdan yetişen oyuncular transfer edilen oyunculara göre  kulüp tarihini kulübün isteklerini ve hedeflerini daha çabuk benimserler. Bu da hedeflere ulaşılmasında takıma ve kulübe önemli yararlar sağlar. Ayrıca çocukluk yaşlarından beri insanların hayatını sporla geçirmesi herhangi bir spor dalına yeteneği varsa yeteneğinin en erken zamanında keşfedilmesi ve geliştirilmesi için çok önemlidir. Altyapı sadece kulüp için değil millet içinde önemli bir yere sahiptir. Altyapıdan çıkan oyuncular ilerleyen zamanlarda milli takımlara katılır ve millet adına da önemli başarılar elde eder.  

     

       Yurtdışında yüksek transfer bütçelerine sahip takımların bile altyapıya ne kadar çok önem verdiğini ve altyapıdan gelen oyuncuların  kadrolarda  yer alabildiğini görüyoruz. Bir de dönüp kendi ülkemize baktığımız zaman sporda en önemli eksikliğin altyapı olduğu bariz şekilde göz önünde. Bunu bilmemize rağmen altyapıya gerekli özen ve yatırımlar yapılmıyor , istisnalar dışında buralardan yetişmiş oyunculara rastlayamıyoruz.

      Altyapıda Sabır Çok Önemlidir

   Başarısızlığın en önemli sebeplerinden biri de sabırsızlıktır. Çünkü  biz daha yeni altyapıdan A takıma çıkmış birinden saha bir yıldız gibi olmasını bekleriz. Doğal olarak da böyle bir göremeyince oyuncuya tepkiler geliyor ve oyuncu kendine olan güvenini kaybediyor. Bu da gelişimi eksilere düşürüyor. 

     Altyapıyı bir ağaca benzetirsek  meyvesini  hemen vermeyeceği gibi sabırla ilerletilmesi gereken bir şeydir. İşin içine sabırsızlık girdiği zaman o ağaçtan verimli meyveler almak imkansızlaşır sağlıklık bir altyapı olmaz.   

    

     Günümüzde büyük kulüpler kendini bu işe adamış görünüyor. Büyük şehir merkezlerinde açtığı spor okullarında bulduğu yetenekleri kendi bünyesinde topluyor. Fakat buna rağmen istenilen seviyeye gelmiş kulüp bulmak oldukça zor. Bundan ötürü  transfer döneminde kulüplerin kasalarından yüksek miktarlarda paralar çıkıyor. Bu da kulübün gidişatını olumsuz yönde etkiliyor.    

    

     Altyapı sistemi düzgünce yapılıp oturtulabildiği takdirde bütün kulüpler ve genç oyuncular bundan kârlı  çıkacaktır.

Editör: TE Bilişim