Futbolda uzun bir süredir tartışılan ofsayt kuralının esnetilmesine ilişkin UEFA tarafından yapılan öneri Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından reddedildi.

Futbolda bazı pozisyonlarda yaşanan belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve maçın kararını değiştirebilecek tarzda verilen hatalı kararları sonlandırmak amacıyla UEFA tarafından ofsayt kuralının esnetilmesi için bir teklif yapılmıştı. Teklifte atak yapan takımın en ileri uçtaki oyuncusunun, defans yapan takımın en gerideki oyuncusundan 12 cm kadar ileride bulunmasının ofsayt kabul edilmemesi isteniyordu. Futbolda yapılan kural değişiklikleriyle ilgili yetkili olan IFAB bu konuyu değerlendirdi ve uygun bulmayarak teklifi reddettiğini açıkladı.

VAR’dan Sonra Ofsayt Daha Çok Tartışıldı

UEFA tarafından yapılan başvurunun çıkış noktası İngiltere Premier Ligi takımlarından Burnley ile Aston Villa arasında oynanan maçta iptal edilen goldü. VAR odasında incelenen pozisyonda milimetre farkıyla ofsayta kalan atak oyuncusunun ofsaytta kaldığı değerlendirilerek gol iptal edilmişti. Normal bir insan gözüyle kesinlikle fark edilemeyecek olan bu husus futbol camiasının büyük tepkisini çekmişti. İşite bu maçtaki tepkilere dayanılarak verilen öneride bir alt sınır koyulması gerektiği belirtilmişti. Bu önerinin kabul görmemesi sebebiyle futbolda ofsayt tartışmaları zaman zaman yaşanmaya devam edecek.

Editör: TE Bilişim