UEFA'da Türkiye için tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Avrupa'da Fenerbahçe'nin dün Slavia Prag'a elenmesi üzerine ülke puanımızda değişiklik yaşandı. UEFA Ülke Sıralaması'nda 16. sırada yer alan Türkiye, sarı lacivertliler Slavia Prag'a her iki maçta da kaybetmesinin ardından 26.900 puanla 19. sıraya geriledi. Adım adım gerilediğimiz UEFA Ülke Sıralaması'nda adeta batmaya başladık.

Türkiye için tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Son olarak Fenerbahçe'nin Slavia Prag'a kaybederek Avrupa'ya veda etmesi, ülke sıralamasında düşüş yaşamamıza neden oldu. Bu durum da gelecek sezonlar da Türk futboluna pahalıya patlayacak gibi duruyor.  

Sezon başında Beşiktaş'ı Şampiyonlar Ligi'nde, Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi ön elemesinde, Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi'nde ve Trabzonspor ile Sivasspor'un Konferans Ligi'nde mücadele etmesiyle takımlarımızın Avrupa macerası başlamıştı. 

2 KUPALI ŞAMPİYON DEVLER LİGİ'NDE YOKLARI OYNADI

Geçen sezonu 2 kupa ile tamamlayan Beşiktaş, Sergen Yalçın yönetiminde Şampiyonlar Ligi'nde gruplarda mücadele etmeye hak kazanmıştı. Kartal, C Grubu'na düşmüş, rakipleri de Borussia Dortmund, Ajax ve Sporting Lizbon olmuştu.

Kartal, sezon başında kadrosunu da Batshuayi, Pjanic, Teixeira, Ghezzal ve Rosier gibi isimlerle güçlendirmişti. Ancak siyah beyazlılar, gruplarda hiç puan alamadan Avrupa'ya veda etmişti.

AVRUPA'DA TEK TEMSİLCİMİZ GALATASARAY

Bu sezon kötü günler geçiren Galatasaray'ın önemli başarı gösterdiği yer UEFA Avrupa Ligi oldu. Şampiyonlar Ligi ön elemesiyle Avrupa macerasına başlayan Aslan, 2. eleme turundaki rakibi PSV Eindhoven'a 2 maçta da kaybederek Devler Ligi defterini erkenden kapamıştı.

Daha sonra UEFA Avrupa Ligi'nde C Grubu'nda mücadele eden sarı kırmızılılar; Lazio, Marsilya ve Lokomotiv Moskova'nın yer aldığı grubu 12 puanla lider olarak tamamladı ve son 16 turuna katılmaya hak kazandı. Sarı kırmızılıların bugünkü kura çekiminde rakibi belli olacak ve Avrupa'da ülkemizi tek temsil eden takım olarak Türkiye'nin puanını artırmak adına mücadele edecek. 

FENERBAHÇE AVRUPA'YA VEDA ETTİ

Fenerbahçe, geçtiğimiz sezonu 3 sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi'ne gruplardan katılmıştı. Sarı lacivertliler, UEFA Avrupa Ligi D Grubu'nda Eintracht Frankfurt, Olympiakos ve Antwerp ile eşleşmişti. Grupta 1 galibiyet 3 beraberlik 2 mağlubiyet alan Kanarya, sıralamada 3. sırada kalmış bu nedenle UEFA Konferans Ligi'nde yoluna devam etmişti. 

Son dakika haberi! Slavia Prag - Fenerbahçe maçı sonrasında büyük tehlike!
Fenerbahçe'nin Konferans Ligi'nde son 16 turundaki rakibi Slavia Praga olmuş ancak sarı lacivertliler, ilk maçını sahasında 3-2, ikinci maçını da dün deplasmanda 3-2 kaybederek Avrupa'ya veda etti. 

ROMA'YA ELENDİ, ŞAMPİYONLUĞA KOŞUYOR

Bu sezon rakiplerine fark atarak Süper Lig'de liderliğini sürdüren ve şampiyon olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Trabzonspor, UEFA Konferans Ligi'nde Avrupa'da mücadelesine başlamıştı. 3. eleme turunda Molde ile eşleşen Fırtına sahasında 3-3 deplasmanda 1-1 berabere kaldığı maçı penaltı atışlarıyla kazanarak play off turuna yükselmişti.

Burada İtalya'nın güçlü takımlarından Roma ile eşleşen bordo mavililer, iki maçta da güzel oyun sergilese de elenmekten kurtulamadı. Trabzonspor ilk maçı sahasında 2-1 ikinci maçı deplasmanda 3-0 kaybederek Avrupa macerasını Ağustos ayında sonlandırmıştı. Bundan sonra Süper Lig'de önemli bir başarı gösteren bordo mavililer, şu sıralar Süper Lig'de şampiyonluğa doğru adım adım ilerliyor. 

SİVAS'TAN İYİ MÜCADELE

Ülkemizi Avrupa'da temsil eden takımlardan bir tanesi de Sivasspor'du. Yiğidolar, UEFA Konferans Ligi'nde önce 2. eleme turunda Moldova ekibi Petrocub'ı iki maçta da 1-0 yenerek tur atlamıştı. Sonrasında 3. eleme turunda Gürcü ekibi Dinamo Batumi ile karşılaşan kırmızı beyazlılar, ilk maçı deplasmanda kazanmış, ikinci maçta sahasında berabere kalarak bir üst tura yükselmişti.

Play off'ta Sivasspor'un rakibi Danimarka'nın zorlu ekibi Kopenhag olmuştu. İlk maçı sahasında 2-1 kaybeden Yiğidolar, ikinci maçta 5-0 gibi ağır bir sonuçla Avrupa'ya veda eden bir diğer takımımız oldu. 

İşte son olarak Fenerbahçe'nin Slavia Prag'a kaybetmesinin ardından oluşan UEFA Ülke Sıralaması:

1- İngiltere: 101.355

2- İspanya: 91.427

3- İtalya: 73.902

4- Almanya: 71.499

5- Fransa: 57.081

6- Portekiz: 51.049

7- Hollanda: 45.700

8- Avusturya: 38.450

9- İskoçya: 34.700

10- Rusya: 34.482

11- Sırbistan: 32.875

12- Ukrayna: 31.800

13- Belçika: 30.600

14- İsviçre: 29.675

15- Yunanistan: 27.200

16- Çekya: 27.200

17- Hırvatistan: 27.150

18- Danimarka: 26.975

19- TÜRKİYE: 26.900

İLK 15'E GİREMEZSEK NE OLUR?

Türkiye, UEFA Ülke Sıralaması'nda ilk 15'e giremediği takdirde 2023/24 sezonunda Avrupa'ya gidecek Türk takımı sayısı 5'ten 4'e düşecek. Böyle bir durumda Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan gruplardan katılma hakkımız olmayacak. Süper Ligi şampiyonu Şampiyonlar Ligi ön elemesi oynayacak.

Ayrıca UEFA Avrupa Ligi defterimiz de tamamen kapanmış olacak. Bunun yerine Süper Lig'i 2., 3. ve 4. sırada bitiren takımlarımız UEFA Konferans Ligi'nde mücadele etmeye hak kazanacaklar. 

Editör: TE Bilişim