Sağlığa zararlı çeşitli gaz ve tozlardan korunmak için insanlar maske kullanmaktadır. Bu maskeler özellikle son yıllarda dünya genelinde oldukça fazla bir şekilde kullanılmıştır. Covid 19 salgın hastalığından dolayı başta sağlık sektörü olmak üzere günlük hayatta hemen hemen herkes bu maskeleri kişisel koruyucu olmasından dolayı takmıştır. Dışarıdan gelebilecek her türlü zararlı maddenin vücuda girmesine engel olan bu koruyucu maskeler farklı modellerde üretilmektedir. Her bir modelin koruyuculuk derecesi değişkenlik gösterdiği için çalışma alanının durumuna, özelliğine göre tercih edilmektedir.

Maskeler aynı zamanda çeşitli kimyasal gazlardan da korunmak için kullanılmaktadır. Otomotiv, inşaat, laboratuvar ortamlarında bu maskeler tercih edilmektedir. Bu ortamlarda çalışan kişileri etrafa yayılan gazdan korumak için yüksek koruyuculuğa sahip gaz maskeleri üretilmiştir. Hem çalışan sağlığı hem de çalışmanın verimliliği açısından maskeler, zorunlu koruyucu ekipmanlar arasında yer almaktadır. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yer alan bu maskelerin kullanımının zorunludur. Bu şekilde çalışanların sağlığı ve canları koruma altına alınmış olacaktır. Bu kapsamda yildirimlargiyim.com.tr’den Esra İyiiş, önemli açıklamalarda bulundu:

Maskelerin Koruma Standartları Nelerdir?

Maskeler temel olarak cerrahi maskeler ve koruyucu (solunum) maskeler olarak ikiye ayrılmaktadır. Cerrahi maskeler karşıdaki kişiyi korumayı amaçlarken solunum maskeleri kullanan kişiyi korumak için tasarlanmıştır. Ancak son yıllarda bu maskelerin temel amacı değişmiş hem kullanan kişiyi hem de karşıdaki kişiyi korumak amacıyla kullanılmıştır. Koruyucu maskeler arasında yer alan ve kişileri çeşitli kimyasal gazlardan koruyan gaz maskesi hayati öneme sahip bir üründür. Bu maskelerde hava sızdırmazlık, sıcağa karşı dayanıklılık, kolay temizlenebilirlik ve rahat konuşabilme imkânı bulunmaktadır. Uzun süreli kullanım için üretilmiş bu maskelerin tüm yüzü ya da yarım yüzü kaplayan tasarımları bulunmaktadır. Ayrıca gaz maskelerinde hava girişleri için takılan filtre kapsülleri daha üstün koruma sağlamaya yardımcı olmaktadır.

Kişisel koruyuculukta önemli bir yeri olan toz maskesi, havada asılı olan tozlardan kişileri korumak için üretilmiş bir üründür. Gerek alerjik reaksiyonlara engel olmak gerek ortamın kirli ve tozlu havasından ciğerleri korumak için kullanılan toz maskeleri sağlık açısından oldukça koruyucu ürünlerin başında gelmektedir. Aynı zamanda bu maskeler hastane ortamlarında doktor ve hemşireler tarafından da sıklıkla kullanılmaktadır. Farklı çeşitleri olan bu maskelerin koruma standartlarda maske özelliğine göre değişmektedir. Toz maskelerinin filtreleme özelliği olan çeşitleri oldukça başarılı koruma sağlamaktadır. Ventileme sahip olan bazı modeller ise maske içerisinde daha sağlıklı nefes alış verişinin daha sağlıklı gerçekleştirilmesine imkân sunmaktadır. Ventil özellik nefes verme sırasında verilen bu havanın dışarı çıkmasını sağlayan bir sistemdir. Aynı şekilde bazı toz maskelerinde bulunan kötü kokuları filtreleyen sistem, kullanıcıların bu kokulardan rahatsız olmasına engel olmaktadır.