Şehitkamil Belediyesi Yetim Koordinasyon Merkezinde eğitim gören çocuklara, drama eğitimi veren Abdülkadir Damar, “Ben de küçük yaşta anne ve babamı kaybettim. Bu yüzden onları anlıyorum. Benim çektiğim sıkıntıları onların çekmemesi için onlara merhem olmaya çalıyorum” dedi.

Şehitkamil Belediyesi, uyguladığı ‘Merhamet Eli’ projesi ile yetim, öksüz çocukların ve ailelerinin hayata umutla bakmalarını sağlamaya devam ediyor. Merhamet Eli projesi kapsamında yetim ve öksüz çocuklu aileler, önce tespit ediliyor ve daha sonra yapılması gereken çalışmalar sırasıyla yapılıyor. Çocuklara yönelik eğitim, gıda, giyim gibi yardımların yanı sıra yapılan sosyal ve kültürel etkinliklerle onların sosyal hayata kolay adapte olmaları sağlanıyor. Bülent Ecevit Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra İstanbul’da sahne sanatları ve oyunculuk üzerine eğitim alan Abdulkadir Damar, yetim ve öksüz çocukların öz güven kazanmaları ve geleceğe daha güvenle bakabilmeleri için uğraşıyor. 13 yaşındayken annesi ile babasını kaybeden Abdulkadir Damar, Şehitkamil Belediyesi Yetim Koordinasyon Merkezinde gönüllü olarak yetim ve öksüz çocuklara drama eğitimi veriyor.

Bu Yüzden Onları Anlıyorum

Kendisinin yaşadığı sıkıntıları başka yetim ve öksüz çocukların yaşamaması için çabaladığını dile getiren Damar, “Burayı ablam sayesinde keşfettim. Ablamın eşi vefat edince çocukları ve kendisi buradaki aktivitelerin ne olduğunu biliyordu. Burası hem ebeveynlere hem de çocuklara sahip çıkmaya çalışan, onları geliştirmeye çalışan bir kurum. Maddi ve manevi yönden elinden geleni yapmaya çalışan bir kurum. Ben tatil zamanlarımda mutlaka buraya gelirdim. İlerde buraya gelirsem en ufak bir görev, ne olursa olsun sınırlandırırım diye düşünüyordum. Sonra Gaziantep’e yerleştim ve ne yapabilirim diye düşündüm. Oyunculuk eğitimi aldığım için de çocuklara kişisel gelişim, drama eğitimi vermek istedim. Ben, 13 yaşında annemi ve babamı kaybettim. Bu yüzden onları anlıyorum. Açıkçası yaralarına çok fazla merhem olamam ama benim çektiğim sıkıntıları onların çekmemesi için biraz onlara merhem olursam ne mutlu bana diye düşündüm. Onların bu zamanlardaki yaşayışları, öğrendikleri hayatlarına çok etki ediyor. Biz, ‘büyüyünce unuturlar’ diye düşünüyoruz ama bütün bilinç altları bu yaşlarda doluyor. O bilinç altlarını ne kadar düzenli, ne kadar temiz, hayale ve ahlaka dayalı tutarsak o kadar sağlam bireyler yetişir diye düşünüyorum. Açıkçası beni buna iten şey, benim yaşadıklarımı onların yaşamamasını istediğim için ve onların daha güler yüzlü, psikolojilerinin daha düzgün olmaları, vatana, millete hayırlı evlat olmalarını istediğim için buradayım” şeklinde konuştu.

“Tırtılın Kozasından Çıkmasına Benziyor”

Çocukların gelişimini tırtılın kozasından çıkmasına benzeten Damar, “Yetim Koordinasyon Merkezinde 1 buçuk aydır eğitim veriyorum. Buraya gönüllü olarak geliyorum. Burada öncelikle çocuklar için hayatlarının sonuna kadar önemli olan insanlar ile iletişimini, kendileri ile iletişimini sağlamaya çalışıyorum. Kendi hayal dünyalarında kendilerini keşfettirmeye, özlerine indirmeye çalışıyorum. Zeka aklı kullanabilme becerisidir. Fakat bazen çevresel faktörler ve aile, zararlı etken oluşturabiliyor. Çocukları oyun oynamak, gülmek, güldürmek gibi eylemlerden öyle bir kısıtlıyoruz ki haliyle böyle kısıtlama olunca da çocukların gelişimini kendi ellerimizle engelliyoruz. Çocukların birbirleriyle oyun oynaması, iletişim kurması, bir şeyleri kurgulaması ve buna inanması o kadar önemli ki bu, tırtılın kozasından çıkmasına benziyor. Biz orada kelebeği yalnız bırakırsak kanatları zayıf bir şekilde uçamaz, biz yardımcı olursak o zaman güzel bir birey yetiştiririz. Kendi aileleri ile yapamadıkları, fırsat bulamadıkları etkinlikleri biz burada kontrollü bir şekilde yapmaya çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu.

“Güzel Projelerimiz Var”

İlerleye dönük bir takım projelerinin olduğunu ifade eden Abdulkadir Damar, “İlerleyen zamanlarda bazı hedeflerimiz var. Biz buradaki hocalarımızla da görüştük. Bir tiyatro gösterimi yapmak istiyoruz. Bunun için de çocuklarda altyapı olması gerekiyor. Çıkış, heyecan, kontrol gibi. Bunların şimdiden çalışmalarına başladık. İlerleyen zamanlarda da şiir dinletisi, tiyatro gösterimi gibi çok güzel projelerimiz var” diye konuştu.
Kaynak: iha