Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Rus Ortodoks Kilisesi’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesi talebinin Fener Rum Patrikhanesi tarafından kabul edilmesi üzerine yaşanan kriz sonucu Sırbistan ve Antakya Ortodoks kiliselerinden açıklama geldi.

Rus medyasında çıkan haberlere göre Sırbistan ve Türkiye’nin kültür mozaiği olarak bilinen Antakya’da bulunan Ortodoks Kiliselerinden açıklama geldi. Rus Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Ortodoks kilisesinin aldığı bağımsızlık kararının Fener Rum Patrikhanesi tarafından onaylanmasını gayri meşru bir karar olarak nitelendirerek, Ortodoks Hristiyanların Türkiye’deki kiliselere gitmemelerini isteyerek bu kiliselere gidenlerin günaha gireceğini savunmuştu.

Tartışmaların iyice sertleştiği kriz üzerine Sırbistan ve Antalya Ortodoks kiliseleri Fener Rum Patrikhanesine hitaben açıklama yaparak Rus Ortodoks Kilisesi ile diyalog kurulması çağrısında bulundu. Açıklamada kiliseler arasında sorunun diyalog ile kardeşçe çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Her iki kilisenin önemi çok büyük

Her iki kilisenin diyalog çağrısının çok önemli olduğunu belirten Rus medyası, Antakya’da bulunan Ortodoks kilisesi Suriye, Lübnan, Ürdün gibi Ortadoğu’da yaşayan birçok Ortodoksu temsil ettiğini, Sırbistan Ortodoks Kilisesi ise Kosova, Arnavutluk, Moldova, Makedoya gibi Doğu Avrupa ülkelerinde yaşayan Ortodoks mezhebine ait cemaatlerini temsil ettiklerini ifade etti ve Fener Rum Patrikhanesi’nin bu çağrıları dikkate alabileceğini yazdı.
Kaynak: iha