Antivirüs programları, masaüstü veya dizüstü bilgisayarınızdaki virüsleri ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerini önlemek, algılamak ve kaldırmak için tasarlanmış programlardır.

Kötü amaçlı yazılımlar, şüpheli bir e-posta ekinde, bir USB sürücüsünde veya ziyaret ettiğiniz güvenilir olmayan bir web sitesinde gizlenerek; sizin bilginiz dışında bilgisayarınıza yüklenen ve sizin çıkarlarınıza uygun olmayan görevleri gerçekleştirmeyi amaçlayan programlardır.

Virüs veya başka bir kötü amaçlı yazılım cihazınıza bulaşarak, fidye için verilerinizi çalabilir, şifreleyebilir, hatta tamamen silebilir. Bu nedenle, verilerinizi ve cihazlarınızı korumak için en iyi antivirüs programlarını kullanmanız ve kullandığınız programı her zaman güncellemeniz son derece önemlidir.

Antivirüs Programı Nasıl Çalışır?

Virüs veya başka bir kötü amaçlı yazılım ile temastan kaçınmak için yapmanız gerekenler konusunda ne kadar bilinçli ve dikkatli olsanız da kişisel özen ve önlemler her zaman güvenliğiniz için yeterli olmayabilir. Antivirüs programı kullanmak, iyi bir güvenlik stratejisinin en önemli ve vazgeçilmez parçasıdır.

Antivirüs programları, cihazınızda arka planda çalışır ve açtığınız her dosyayı kontrol ederek, bilinen virüsler ve diğer kötü amaçlı yazılım türleriyle karşılaştırır; böylece cihazınıza virüs bulaşmasını önlerler. Ayrıca, cihazınızda hiçbir virüs bulunmadığından emin olmak için periyodik olarak sistem taraması yaparlar.

Antivirüs programları, bilgisayarınızda herhangi bir virüs veya başka bir kötü amaçlı yazılım ile karşılaştırsa, kötü amaçlı kodu algılayarak, karantinaya alarak ve/veya silerek; ayrıca en son virüslere ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerine karşı koruma sağlamak için kendilerini otomatik ve sürekli olarak güncelleyerek çalışırlar.

Antivirüs Programı Neden Önemlidir?

Teknolojinin ilerlemesiyle beraber bilgisayarlar hem günlük yaşantımızın hem de iş hayatımızın vazgeçilmez parçaları haline geldi. Özellikle iş için ve her gün kullandığımız durumlarda bilgisayarların, teknoloji ile       gelişerek, günbegün daha karmaşık ve daha zararlı hale gelen virüslerden korunması; daha da büyük önem arz eder. İşletmenizi ve işletmenize ait bilgisayar sistemlerini korumak için mutlaka bir antivirüs programı kullanmanız gerekir.

Antivirüs programı bir nevi istenmeyen kişilerin, evinizin veya iş yerinizin bulunduğu binaya girmesini engelleyen kapıdaki güvenlik görevlisi gibidir. Tıpkı evlerinin ve iş yerlerinin güvenliği gibi bilgisayar sistemlerinin ve içerisinde yer alan verilerinin güvenliğini de önemseyen tüm işletmeler için antivirüs koruması gereklidir.

Son olarak kendi sağlığımız için olduğu gibi bilgisayar sistemlerimizin sağlığı için de tehlikeyi önlemek, tedavi etmekten her zaman daha az zahmetli ve daha az maliyetlidir.  Virüs veya başka bir kötü amaçlı yazılım ile bozulmuş bilgisayar sistemini kurtarmak ve eski haline getirmek için para ve zaman harcamaktansa; iyi bir antivirüs programı kullanarak bu saldırıları baştan önlemek, çok daha akıllıcadır. Ayrıca söz konusu bir ticari işletme olduğunda, virüs veya başka bir kötü amaçlı yazılım ile müşterilere ait kişisel verilerin zarar görmesi durumunda yaşanacak itibar kaybının da göz önünde bulundurulması gerekir.

Editör: TE Bilişim