ARTVİN (AA) - Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Ahilik Haftası dolayısıyla mesaj yayınladı.

Doruk, mesajında, bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluştuğu ahilik kurumunun Anadolu'da birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin temelini oluşturan önemli bir yapılanma olduğunu belirtti.

Ahiliğin bir meslek örgütü olmasının yanında sahip olduğu vizyon ve ilkeleriyle yüzyıllar boyunca nice erdemli nesiller yetişmesine katkı sunan manevi bir terbiye ocağı olduğunu ifade eden Doruk, ticarette doğruluk, dürüstlük ve dayanışma gibi ahlaki değerleri esas alan ahilerin, günümüz sosyal ve iktisadi hayatına yön veren kavramları 800 küsür yıl önce hayata geçirdiğini vurguladı.

Doruk, ahiliğin, dünyanın ilk kadın teşkilatlanması olan Bacıyan-ı Rum, diğer bir adıyla Anadolu Kadınlar Birliği'nin de ortaya çıkmasına vesile olduğunu kaydeden Doruk, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Ahi Evran-ı Veli'nin eşi Fatma Bacı tarafından kurulan birlik, aileler arası ve toplumsal yardımlaşmanın gelişmesinde, barış ve huzurun tesisinde önemli roller üstlenmiştir. Esnaf ve sanatkarın piri Ahi Evran-ı Veli'nin kardeşliğe, cömertliğe, akla ve ahlaka dayanan felsefesi büyük, güçlü ve müreffeh bir Türkiye'ye giden yolda bizlere kılavuzluk etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle doğumunun 850. yılında Ahilik Teşkilatı'nın kurucusu Ahi Evran'ı ve yıllardır bu topraklarda ahilik geleneğini yaşatarak ahirete irtihal eden tüm esnaf ve sanatkarlarımızı rahmetle yad ediyor, ticaret erbabı başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum."


Kaynak: aa