HaberTS - Haber Servisi - Dünya üzerinde güç dengeleri sürekli değişken bir hal alır; bazen çok güçlü olan yerler yılların değişimine dayanamaz ve geriler. Avrupa tam da bu terimlere uyuyor; Osmanlının yıkılma döneminde muhteşem bir şekil de büyüdüler, büyümek içinde çok doğru hamleleri yaptılar. Tabi ki bu doğru onların doğrusu biz Türklere göre emperyalizm doğru bir uygulama asla değildir. Bununla birlikte güçlü oldukları dönemlerde hep birbirlerini kollamayı başardılar, daha sonrasında ABD dünya gücü olduğunda, Avrupa'yı da kanatları altına alıp korumaya başladı. Bu demek ki Avrupa yaklaşık 200 yıla yakın bir süredir problemsiz bir şekil de yürüyor ama bu yürüyüş son bulmak üzere yola çıktı. İşte detaylar

Avrupa birliği yardım yapamıyor

Avrupa birliği, Avrupa’nın en güçlü birliği olarak kurulduğunda bütün Avrupa devletleri arası ilişkileri ve gücü dengelemek için kuruldu. Kurulduğu zamandan son 3 yılı saymazsak görevini de çok güzel bir şekil de yaptı ama dünya düzeni değişmeye başladı. Avrupa gerilemeye başlayınca Avrupa birliği de otomatik olarak gerilemeye başladı. Bu birlikten birçok devlet ayrıldı ki bunlardan bir tanesi, bu birliğin en büyüklerinden biri olan İngiltere oldu. Şimdi Fransa,  Türkiye’yi şikâyet etmeye başladı ama bir yaptırım güçleri olmadığından bir türlü caydırma yapamıyorlar. Bu da birliğin boşa duran bir yer olduğunun en büyük kanıtıdır.

ABD’de güçsüz sizi koruyamaz

ABD, yıllarca Avrupa devletlerini gözetti; İngiltere ile olan bağı onu aslında Amerika kıtasında bulunan Avrupa yaptı. Bildiğiniz üzere İngiltere, zamanında ABD’nin bulunduğu yere sömürmüş ve orada yerlileri öldürüp yerleşmiştir. Sonrasında İngilizler, İngilizlere karşı savaşmış ama sonuç olarak ABD’yi kuran ve yöneten İngilizler olmuştur. Bu süreci temel alırsak ABD her zaman başta İngiltere olmak üzere Avrupa devletlerini korumuştur; şimdilerde o da koruyacak güçten uzaklaşmaya başladı ki arkasında gelen bir Çin var ve her an zirve koltuğu el değiştirebilir. Bazen medya yazıyor; Avrupa bizi kıskanıyor; öyle bir durum yok ama yakında Avrupa bizi kıskanacak. Genç nüfus yok, çalışan nüfus her geçen gün azalıyor, bu Avrupa’nın çöküş sinyallerinin en büyük açıklamasıdır.