Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da faaliyet gösteren Türkevi Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen 8. Avrupa Türkçe Yayınlar Sempozyumu, “Londra’dan Pekin’e Türk Toplulukları ve Yeni İpekyolu Projesi” teması ile gerçekleşti.

Sempozyuma Hollanda, Türkiye, Almanya, Belçika, Makedonya ve Fas’tan alanında uzman akademisyen, aktivist, bürokrat ve iş dünyası temsilcileri katıldı. Türkevi Topluluğu Başkanı Dr. Veyis Güngör, sempozyumun açış konuşmasında Avrupa Türkçe Süreli Yayınlar Sempozyumu’nun yıllar önce Türkiye dışında özellikle Doğu ve Batı Avrupa’da yayın yapan Türkçe yayınların bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını hatırlatarak, “Başlangıçta ana amaç, Türkçe yayın yapan yayıncıların, yazarların bir araya gelmeleri, ortak sorunların tartışılması, karşılıklı tecrübe ve bilgi değişimiydi. Daha sonra sempozyumlara sivil toplum ve siyaset de dahil edildi. Dolayısıyla hareket alanımız ve hedef kitlemiz medya, sivil toplum ve siyaset olarak şekillendi. Organize edilen sempozyumlarda bu doğrultuda kararlar alındı, bazı küçük ölçekli projeler de hayata geçirildi” diye konuştu.

Diğer konuşmacıların sunumlarıyla devam eden sempozyumda şu kararlar alındı:

“Yeni İpek Yolu Projesi etkinliklerini yakından takip etmek ve gelişmeleri Balkan ve Avrupa Türklerine iletmek üzere ‘Yeni İpek Yolu Projesi İzleme Grubu’ oluşturulması, UNESCO tarafından Kutadgu Bilig’in -Yusuf Has Hacib tarafından- yazılışının 900. yıl dönümü ilan edilmesiyle Londra-Edirne hattı üzerinde Kutadgu Bilig çalıştayları organize edilmesi, 800 milyon insana ulaşacak CGTN televizyon yayını ve her yıl 10 bin öğrenciye burs imkanı gibi etkinliklere Avrupalı Türklerin katılımının sağlanması yönünde inisiyatif alınması, ’Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi’ içerisindeki ziyaret merkezlerini Balkan ve Avrupa Türkleri dikkatine sunacak etkinlikler yapmak, İpek Yolu güzergahının Avrupa yakasında Türkçe’nin bir yazı dili olarak yaşatılması ve geliştirilmesi yönünde bir vizyon oluşturulması için fikir alışverişi çalışmaları yapmak, Yeni İpek Yolu Projesi sürecinde Türkiye’nin Doğu Türkistan’ı iyi değerlendirmesi ve Uygur Türkleri’nin insanca yaşaması yönünde girişimlerin sivil toplum ve medya tarafından da gündeme getirilmesi, Türk ve Avrupa Poströnesansı (İbn Rüşd ve Alija düşüncesi, Anadolu, Endülüs, Bosna ve Sarı Saltuk tecrübesi) çalıştayları yapmak, yeni bir Avrupa Türkleri gelecek vizyonu, perspektifi oluşturacak ’Fikir Fırtınaları’ organizasyonları yapmak, 8. Avrupa Türkçe Süreli Yayınlar Sempozyumu sunum ve notlarının kitap ve televizyon programı olarak yayınlanması.”
Kaynak: iha