Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye baro birlikleri arasında iş birliğini daha da geliştirmek amacıyla üçlü bir anlaşma imzalandı.

Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye baro birlikleri, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te Türk Dili Konuşan ve Akraba Ülkeler Avukatlık Örgütleri Birliğinin (TÜRK-AV) Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı. Toplantıya katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Gürcistanlı Azerbaycanlı ve Rus meslektaşlarına kendi fikirlerini ve önerilerini sundu. Toplantı sonunda taraflar arasında ortak işbirliği anlaşması imzalandı.

Toplantıda Güney Kafkasya’da uygulanan büyük ölçekli projelerde hukuki yardım konularında, savunma enstitülerinin geliştirilmesinde, barolar arası işbirliği, karşılıklı hukuk yardımı, insan hak ve özgürlüklerinin korunması, bu alandaki mevzuat, tecrübe değişimi konuları ele alındı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu yaptığı açıklama, “Türk Dili Konuşan ve Akraba Ülkeler Avukatlık Örgütleri Birliğini bir buçuk sene önce hep birlikte kurduk” dedi.

Feyzioğlu, “Bugün şunu müjdelemek istiyorum, Rusya Federasyonu avukatlar birliği de gözlemci statüsünden tam üyelik statüsüne geçmek üzere başvuruda bulunacaklarını söyledi. Bende Türkiye Barolar Birliği Başkan olarak TÜRK-AV genel kurucu sekreteri olarak bu başvuruyu bütün gücümüzle destekleyeceğimizi ilan ediyorum. Anar bey de burada kendisi Azerbaycan’daki gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Biz Azerbaycan Devlet Başkanı sayın Aliyev`in Azerbaycan avukatlarına her türlü desteği veriyor olmasından çok büyük mutluluk duyduk” şeklinde konuştu.

Feyzioğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesine ilişkin, “Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı sayın Aliyev`le ve Gürcistan Devlet Başkanıyla birlikte açtığı Bakü`den başlayan Tiflis`ten geçen Kars`ta son bulan demiryolu projesi bu bölge için muazzamın bir imkan sağlıyor. Burada biz avukatlara da düşen bu husus var, bu muazzam projenin sağlıklı, imkanları hukuk yolu ile destekleyerek, bölge ülkelerinin özellikle Azerbaycan’ın, Gürcistan’ın ve Türkiye’nin ve kuşkusuz dost ve kardeş Rusya’nın halklarının refahına katkıda bulunmak” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Vekiller Başkanı Anar Bağırov ise yaptığı açıklamada, bölgesel İşbirliğinin özel bir değeri olduğunu, bu iş birliğinin vatandaşlar ve avukatları için önemli olduğunu vurguladı. Bağırov, “Aslında bu avukatlar arası bir köprü, genel olarak bir platform ve gelecekte bizlerin çok büyük planları var. Aynı zamanda avukatların tecrübesini arttırmak ve insanların hukuka ve avukatlığa yakın olması hem de avukatlar arasında işbirliği burada çok büyük imkanlar oluşturuyor” dedi.
Kaynak: iha