ÇORUM (AA) - Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, il genelinde 920 bin ton hububat üretildiğinin tahmin edildiğini söyledi.

Sayan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2019 yılında etkili olan etkili yağışlar nedeniyle bu yıl verim düşüklüğü yaşandığını bildirdi.

Bu yıl hububat hasadının köylerde tamamlandığını aktaran Sayan, "Patates, ayçiçeği ve soğan ürünlerinde hasat devam etmektedir. 2019 yılında ilimizde yaklaşık 920 bin ton hububat, 70 bin ton ayçiçeği, 170 bin ton soğan, 40 bin ton civarında da patates üretildiği düşünülmektedir. Bu yıl meydana gelen dolu afetlerinden dolayı köylerimizin yüzde 80'in üzerinde hasar meydana gelmiştir. Bunun sonucunda üretimde verim düşüklüğü olmuştur. Hasat zamanı köylerimize yaptığımız ziyaretlerde de verim düşüklüğü gözlemlenmiştir." dedi.

Gelecek yıl ekim sezonunun da bir ay içerisinde başlayacağını aktaran Sayan, şunları kaydetti:

"Bu yıl tohumluk fiyatlarının geçen yıla oranla yüksek olduğu görülmektedir. Ayçiçeği tohumunun kilogram taban fiyatı 2,5 lira olarak açıklanmışken bugün 1,60 lira civarında, patates tohumunun belirlenmiş kilogram fiyatı 3,5 lira iken satış fiyatının 90 kuruş ile 1 lira arasında seyretmesi üreticilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Soğan tohumunun satış fiyatının 50 kuruşa kadar düştüğünü görmekteyiz. Üreticilerimizin mevcut ürünlerini koyacak soğuk hava depoları olmadığından ellerindeki ürünleri ucuz da olsa satmak zorunda kalmakta, artan maliyetler karşısında maddi olarak zarar görmektedir. Çiftçilerimizin ürettiği nohut borsada ortalama 2,10 lira ile 3 lira arasında satılmaktayken marketlerdeki fiyatı 10 lirayı bulmaktadır. Üretimde hak edilen değerlerin piyasa fiyatlarına oranladığımızda çıkan dengesizlik hem üreticilerimizi hem de tüketicilerimizi etkilemektedir. Bu anlamda çiftçilerimizin ürünlerinin korunarak değerlendirilmesi gerekmektedir."




Kaynak: aa