Dünya Sağlık Örgütü dünyanın üzerinde bulunan en büyük sağlık kurumudur; bu örgüt yeni hastalık ile ilgili ilk günden bu yana halkı bilgilendirmeye ve uyarmaya çalıştı. Dünyada ve ülkemiz de görülen covid 19 adında bir hastalık başladı; hastalık ilk olarak Çin Devleti’nde ortaya çıktı ve daha sonrasında bütün dünyaya yayıldı. Dünya çok büyük hastalıklarla karşı karşıya kalmış olsa da bu kadar hızlıca yayılan bir hastalıkla ilk defa karşı karşıya kalıyordu. Hastalığın çözümü ise henüz bulunmazken hastalık her geçen gün daha kötüye gitmeye başladı; bu açıklama ise bizzat, Dünya Sağlık Örgütü’nden geldi; işte detaylar

Bir günde 230 bin vaka

Dünyadan rakamları paylaşan DSÖ sözcüsü dün itibari ile konuşurken vaka sayısının dünya üzerinde 30 bin olduğunu açıkladı. Bu sayının daha kat kat fazlasının ise tespit edilemediğini söylerken, insanların önlem almaktan başka çaresi olmadıklarını da ayrıca belirtti. 230 bin vakanın çoğunluk olarak belli başlı 10 ülkede olduğunu da altını çizerek belirten DSÖ sözcüsü, hastalığın bu şekilde ilerlemeye devam ettiği sürece kontrol altına alınmasının imkânsız olduğunu söyledi. Şimdilik hastalıkla mücadele kısmında tek çarenin, yöneticiler bazında daha çok test yapılması olduğunu da belirtti. Hastalık ne kadar önce fark edilirse o kadar çabuk önlem ve iyileşme süreci olduğuna da dikkat çekerken, geçmiş konuşmalarında dünyaya sürekli ülkemizi örmek gösterdiler. Türkiye’nin 50 bin barajını yakaladığını ve bu şekilde hastalığı kontrol altında tuttuğunu, bütün ülkelerinde bu şekilde yapmasını söyledi.

Aşı çalışmaları sürüyor

Dünyada hastalık bu kadar yükselmişken hala aşının bulunmaması, hastalığın ne kadar korkunç bir düzeyde olduğunun da en büyük kanıtı oldu. Dünyanın teknolojik olarak en zirve yaptığı dönem de bir hastalıkla baş edemiyor olması, gelecek adına da ayrı bir korku yarattı. Dünya üzerinden birçok ülke aşıyı bulduk dese de bu aşının insanlığa sunulması vakit alacak bir çalışmadır. Kış gelince işlerin daha çok karışacağı da hastalık konusunda ayrı bir gerçektir; dünya kuzey ve güney yarım küre olarak ikiye ayrılır; hastalığın çok olduğu yerler genel anlamda kuzey yarım kürede bulunuyor; kuzey yarım küre ise şimdilerde yaz ayını yaşıyor. Kış ayının gelmesi ile birlikte ki aşı bulunmazsa hastalık iyice kontrolden çıkabilir. Hastalığı kontrol etmenin yolu önlem, kurtulmanın yolu ise aşıdır; şimdilik dünyamızda ikisi de pek fazla bulunmuyor.

Editör: TE Bilişim