Teknolojinin gelişmesi sayesinde işletmeler için yeni mali çözümler de gündeme geliyor. Daha önce zorluklarla karşılaşılan pek çok alanda dijital çözümler sayesinde firmalar zaman ve maliyet tasarrufu yapabiliyor. Eskiden elle kesilen kağıt faturaların yerini günümüzde dijital ortamda oluşturulan faturalar almış durumda.

Faturanın geleneksel biçimde kağıtta düzenlenmesinin yerine Elektronik ortamda bu imkanı sağlayan e Arşiv uygulaması Hazine ve Maliyet Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından işletmelerin kullanımına sunuldu. Belli şartlardaki işletmeler için bu uygulamanın kullanımı yasal zorunluluk haline geldi. Aşağıda e arşiv uygulamasının işlevleri, sunduğu avantajlar ve kimler tarafından kullanılabileceğine ilişkin bilgilere ulaşabilirsiniz.

Fatura oluşturma, depolama, ibraz etme gibi tüm mali işlemler artık uygulama üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Oluşturulan faturalar firma yetkilisinin elektronik ortamda gerçekleşen onayının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından görüntüleniyor ve belli aralıklarla denetleniyor. Mali müşaviriniz için de oluşturduğunuz bu faturaların ibrazı çok daha kolay. Alanında deneyimli bir özel entegratör firma ile çalışarak siz de e Arşiv uygulamasını kullanmaya şimdi başlayabilir, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayabilirsiniz.

E Arşiv Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Her şeyden önce uygulama, belli şartlardaki işletmeler için zorunludur. Bu zorunluluğa sahipseniz elle fatura kesmek yerine e arşiv uygulaması üzerinden fatura oluşturmanız gerekir. Uygulama, eski sisteme göre çok daha avantajlıdır. Kağıt faturaya kıyasla e arşiv uygulamasında fatura oluşturmak çok daha kısa sürede gerçekleşir. Ayrıca kağıt kullanmanıza gerek yoktur. Oluşturduğunuz e fatura, tarih sırasına göre görüntülenebilir, dijital ortamda kolaylıkla saklanabilir. Oluşturduğunuz e faturaların ibrazı da yine elektronik ortamda gerçekleşir. Gelir İdaresi Başkanlığınca, e arşiv uygulaması üzerinde oluşturulan tüm faturalar izlenebilmektedir.

E Arşiv Uygulamasını Kimler Kullanabilir?

Yasal zorunluluk kapsamında olmasanız dahi e Arşiv uygulamasını kullanmak üzere Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvuru yapabilirsiniz. Söz konusu başvuruyu konuyla ilgili uzman olan bir firma aracılığıyla daha güvenli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Öte yandan, yıllık brüt satış tutarınız 5 milyon lira üzerindeyse e arşiv uygulamasını kullanmanız zorunludur. Ayrıca, internet üzerinden hizmet ya da mal satışı gerçekleştiren tüm firmalar ve e-ticaret firmalarının da fatura işlemlerini e arşiv uygulaması üzerinden gerçekleştirmeleri bir yasal zorunluluktur.

Editör: TE Bilişim