Yüksek yatırım geri dönüş oranı ile öne çıkan kripto para ekosistemi, yeni nesil finans dünyasının odak noktasını oluşturuyor. Blokzinciri teknolojisinin öncüsü olan kripto paralar içinde, Bitcoin’in piyasaya çıktığı 2009 yılından günümüze kadar yüzlerce, hatta binlerce kat değerlenen varlıklar oldukça dikkat çekti. Her biri farklı potansiyeller içeren coin’ler için, yatırımcıların ilk durağı kripto para borsası oluyor. Bununla birlikte, kripto para satın alırken getiri potansiyeli kadar, güvenli altyapı da çok önemli. Bitcoin borsaları üzerinde BTCUSDT ya da BTCTRY gibi işlem çiftlerinde satın alınabilen kripto para birimi, günün her anında kolay bir şekilde alınabiliyor. Peki kripto para yatırımı yapmak isteyenler için, en güvenilir 10 kripto para hangisi, ele aldık…

Bitcoin

Kripto para kavramının ortaya çıkmasına neden olan Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto adlı anonim bir kriptograf-yazılımcı tarafından piyasaya sürüldü. Eşler arasında merkeziyetsiz bir elektronik nakit ödeme sistemi sunan Bitcoin, yıllar içinde değeri 3 trilyon dolara yaklaşan kripto para dünyasının öncüsü konumunda. Günlük işlem hacminin 30 milyar doların üzerinde olduğu Bitcoin, 2022’nin Nisan ayı itibariyle 770 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip. Bitcoin’in tarihi zirvesi 69.045 dolardır.

Ethereum

Vitalik Buterin tarafından geliştirilen Ethereum, Bitcoin’den sonra en yüksek piyasa değerine sahip kripto para. Ethereum ağı, internet ekosisteminde uygulamalar geliştirme amacına sahiptir ve birçok proje, ERC-20 ağında geliştirilmektedir. Ethereum’un kripto para birimi olan Ether, ETH simgesiyle borsalarda işlem görmektedir. ERC-20 ağı içindeki işlem ücretlerini ödemenin yanı sıra, bir değer saklama aracı olarak kabul gören Ethereum, piyasaya ilk çıktığı dönemde 1 doların altında işlem görmüş olmasına karşın, tarihi zirvesi 4800 doların üzerindedir.

Tether

Piyasa değerine göre en büyük 3. kripto para olan Tether, diğerlerinden farklı olarak bir sabit coin’dir. Değeri 1 ABD dolarına endeksli olan Tether, borsalarda USDT koduyla işlem görmektedir. Tether Limited şirketi tarafından çıkarılan sabit coin için, şirket kasasında eşit miktarda USD rezervi tutmaktadır. Tether, geleneksel finans ve kripto para ekosistemi arasında bir köprü görevi görmesi ile önemlidir. Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paralarda en yüksek işlem hacmi, USDT çiftinde olmaktadır.

Binance Coin

Binance borsasının yerel token’i olan Binance Coin, borsalarda BNB kodu ile işlem görmektedir. Dolaşımdaki arzı 163 milyon olan BNB, 2022’nin nisan ayı itibariyle 400 dolar seviyesindedir. 65 milyar dolarlık piyasa değeri ile BNB, dünyanın en büyük 4. kripto parası olarak kabul edilmektedir. BNB, aynı zamanda Binance Smart Chain blokzinciri içindeki işlemler için de kullanılmaktadır.

USD Coin

Tether’in ardından piyasa değerine göre en büyük sabit coin olan USDC, değeri 1 ABD dolarına eşit olan diğer bir sabit coin’dir. Aralarında Bitstamp ve Coinbase’in de yer aldığı bir konsorsiyum tarafından geliştirilmiş USD Coin’in rezervinde, her USDC için bir USD tutma taahhüdü söz konusudur. Bu anlamda USDC, güvenilir kripto paralar içinde yer almaktadır. BTC/USDC ya da ETH/USDC paritelerinde işlem yapabilmenin yanı sıra, USDC dolar yatırımı için de tercih edilebilir.

Solana

Solana blokzincirinin, borsalarda SOL simgesi ile işlem gören token’i, en güvenilir kripto paralar içinde yer almaktadır. Bitcoin ve Ethereum’un ardından, 3. nesil blokzinciri olarak kabul gören Solana, 333 milyon dolaşımdaki arzı ve 100 dolarlık işlem fiyatı ile 33 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahiptir. SOL ile, Solana blokzinciri üzerindeki ağ işlemlerini gerçekleştirilmesi mümkündür. Bununla birlikte SOL, stake ile pasif gelir elde etmek isteyen yatırımcılara da hitap etmektedir.

Terra

Terra Vakfı’nın kripto para birimi olan LUNA, dünyanın en güvenilir coin’leri içinde yer almaktadır. Terra’nın geliştirilme amacı ise, USDT ya da USDC gibi sabit coin’ler geliştirerek, geleneksel finans ile kripto para ekosistemini bir araya getirmektir. Terra ağı, ABD doları için UST’yi kullanırken, dolar dışında birçok farklı para birimi için de sabit coin’ler geliştirilmiştir. Ağın token’i olan LUNA ise, sabit coin’lerin stabil yapıda kalması için kullanılmaktadır.

Ripple

Bankacılık ve finans ekosistemi ile, kripto para dünyasını bir araya getirmeyi hedefleyen Ripple, borsalarda XRP simgesi ile işlem gören, en güvenilir kripto varlıklar arasındadır. XRP, diğer kripto paralardan farklı olarak merkeziyetsiz değildir, bununla birlikte Ripple’ın amacı, bankalarla anlaşmalar yaparak uluslararası bankacılık ödemelerinde yer almaktır. XRP, düşük işlem maliyeti ve hızlı transfer süresi ile öne çıkan bir kripto para birimidir.

Cardano

Çoklu zincir yapısı ile, Ethereum ve diğer ağlara göre daha düşük maliyetle, hızlı işlem olanağı sunan Cardano blokzinciri piyasa değerine göre dünyanın 10 büyük kripto parası içinde yer alıyor. Ağın token’i ADA, 33 milyarlık dolaşımdaki arzı ve 0,89 dolarlık değeri ile, 30 milyar dolarlık piyasa değerine sahiptir. Solana gibi 3. nesil bir blokzinciri olan Cardano üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar geliştirilebilmektedir. Bilim insanları, yazılımcılar ve iş insanlarının yer aldığı bir ekip tarafından geliştirilen Cardano ağı, 3 zincirli modeli ile blokzincirinde darboğazları ve yüksek işlem maliyetlerini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

Dogecoin

Bitcoin’in ardından ilk geliştirilen kripto para olan Litecoin’in altyapısına sahip olan Dogecoin, bir internet esprisini temel almaktadır. Simgesi, Japon bir köpek ırkı olan Shiba Inu köpeği olan coin, borsalarda DOGE simgesi ile işlem görmektedir. Teknik olarak Dogecoin, Bitcoin ve Litecoin’e göre daha hızlı ve düşük komisyonlu işlem yapmayı sağlamaktadır. Şaka amaçlı bir ‘meme’ token olan DOGE, güçlü bir topluluğa sahiptir ve çeşitli bağış kampanyalarında kullanılmaktadır.

Editör: TE Bilişim