Epoksi kelimesi Yunan iki ekten türeyerek oluşmuştur. ‘Epi’ kelimesi ‘üzerinde’ anlamına gelmektedir. ‘Oxy’ kelimesi ise ‘keskin, asitli’ anlamında kullanılmaktadır. ‘Epoksi’ ‘üzerinde keskin, asitli’ yüzey anlamında kullanılmaktadır. Türkçede tutkal, sentetik yapıştırıcı anlamında kullanılmaktadır.

Epoksi, reçinelerinin temel birleşenlerinden oluşmaktadır. Kürelenmiş olan son ürünlerden herhangi biri ve epoksit fonksiyonel grubuna verilen genel bir addır. Epoksi reçineye poliepoksit adıda verilmektedir. Epoksi, bir reaktif prepolimer ve polimer sınıfı epoksit gruplarını içermektedir.

Epoksi reçine yüksek kimyasal direnci ile bilinen, güçlü bir yapıştırma özelliğine sahip bir plastik malzeme çeşididir. Epoksi, elektriksel direnç ve benzersiz mekanik özelliklerine sahip olan ısıyla birlikte sertleşebilen bir polimer çeşididir.

Epoksi genellikle epoksi reçine adı ile kullanılmaktadır. Reçine kıvamında orta sertlikte bir sıvı olan ve kullanım yerine göre ısındıkça güçlü bir yapıştırma özelliğine dönüşebilen bir kimyasal çeşittir. Epoksi reçine genellikle nihai üründe, herhangi bir temel bileşeni sertleştirmek ve yapıştırma amacıyla kullanılan maddeyi ifade eden genel bir isimdir.

Epoksi reçineler, en az iki adet epoksi grubunu içeren monomerlerden(diğer moleküllerle reaksiyona girerek polimer oluşturan madde) yapılan ve ısıyla sertleşen bir polimer çeşididir. Epoksi reçineler, homopolimerize elde edilmesi için sertleştiriciler kullanılmaktadır.  Bu reaktanlara genellikle sertleştirici denilmekte veya çapraz bağlama reaksiyonuna ise kürleme adı verilmektedir. Kürleme, ortam sıcaklığında kullanılan veya termal sıcaklıkta kullanılan yöntemleri vardır. Bunlar, çok işlevli aminler, asitler, merkaptanlar, fenoller, asit anhidritler ve alkoller içermektedir ve bunlara kürleme ajanları veya bir diğer adıyla sertleştiriciler denmektedir.

Epoksi reçinesi kullanılacak alana göre sertlik seviyesi arttırılabilir yapıştırıcılardır. Bunun için termoplastik polimerler eklenerek sertlik katsayısı arttırılmaktadır. Kürleme seviyesini oluşturan etmenler; kullanılan kürleme bileşeni, kürlemenin meydana geldiği sıcaklık ve reçine tipi bağlı olarak oluşmaktadır. Epoksi reçineler ihtiyaçlar durumlarına bağlı olarak; yüksek performansı sayesinde, uçak bileşenlerinde ve koruyucu kask gibi ek güç sağladığı ispatlanmış bir malzeme olarak kullanılmaktadır.

Epoksi aynı zamanda termosetler grubunda yapıştırıcı bir kimyasal reçine çeşididir. Zamanla direnç özelliği yitirmez, suya, aside ve alkaliye direnci çok yüksektir. Herhangi bir çatlağa doldurulmuş epoksi yapıştırıcı çatlağın oluşturduğu süreksizlik ortamın özelliği sayesinde sürekli bir duruma dönüştürmektedir.  Çatlağın her iki yüzünde oluşan açıklığı birbirine bağlar ve gerilme olma durumunu önleyen bir kimyasaldır.

Epoksiler genellikle iki bileşenli olarak oluşmaktadır. Diğer termoset plastik bileşenleri gibi belirli bir süreden sonra sıvı haldeyken katı hale dönüşmeye başlar. Ortalama iki hafta süresinde istenilen nihai olgunluğa yani sertliğe ulaşmaktadır. 

Epoksi çeşitli birleşenlerle bir araya getirilerek bir kombinasyon oluşturulur ve dayanıklı bir hal alır. Cam, epoksi ve karbon elyafı bir araya getirilerek oluşan madde mükemmel bir mekanik dayanıklılığa sahip olur. Bu madde denizcilik alanında ve uzay ve havacılık teknolojilerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca epoksi yapıştırıcı inşaat alanında da yaygın olarak kullanılmaktadır. İnşaat onarımları sırasında çatlak alanların doldurulmasında kullanılır. Ayrıca betonun içine eklenecek çelik donatıların yerleştirilmesi sırasında kullanılan bir üründür. Epoksi bir yüzey kaplama ürünü olarak da çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Kullanılacak alana göre boya veya astar vazifesi görmektedir. 

Epoksi kaplama; epoksi yapısı itibariyle geçirimsiz olduğu için çeşitli alanlarla kaplama yapılarak kullanılmaktadır. Günümüzde sıklıkla tercih edilen zemin kaplamalarında kullanılan bir yapı malzemesine dönüşmüştür. Ayrıca epoksi kaplama yapıştırma özelliği sayesinde her alana kaplanabilen ve sıvı geçirimsizliği sağlayan bir kimyasal malzemedir. Epoksi kaplanan alan; uzun yıllar dayanır, kaplanan alanın zarar görmemesi için yüksek performans sağlar, pürüzsüz ve dayanıklı bir yüzey haline getirir.

Şeffaf epoksi; endüstriyel malzeme yapımlarında kullanılan bir türdür. Oldukça sağlam ve kullanışlı olduğu için endüstriyel alanda sıklıkla tercih edilen bir malzemedir. Özellikle derin hasara maruz kalan alanlarda ve sert yapılarda şeffaf epoksi kullanılmaktadır. 

Epoksi Nasıl Yapılır?

Epoksi öncelikle iki parçalı bir bileşen olarak reçine haline dönüştürülmektedir. Epoksi, reçine sertleştiriciden oluşmaktadır. İki başlangıç epoksi bileşeni reçine ve sertleştirici kullanılarak bu karışım bir polimer haline dönüşür. Bu durum katalizör yani güçlü sert bir malzeme oluşturmak için birleşir. Reçine belirli bir katalizör ile birlikte karıştırıldığında, kürleme özelliği başlatır. Kürleme, kimyasal olarak kullanılan aktif olan bölgelerde moleküler zincirlerin reaksiyon oluşturduğu ve bununla birlikte ekzotermik reaksiyona yol açan bir işlemdir. Epoksi reçinesinin epoksit grupları ile oluşan kombinasyondan ortaya çıkan sertleştirici yani katalizör amin grupları arasındaki bir araya gelerek kovalent bağlar oluşturur. Epoksi, polimerin çapraz bağlanmasını sağlamaktadır. Böylelikle epoksi reçinesinin sertlik seviyesi ve kuvvet düzeyi belirlenmiş olur. Epoksi reçinesi çok kuvvetli bir yapıştırıcı haline dönüşür.

Epoksi yapısal, kimyasal ve endüstriyel alanlarda kullanıldığı gibi siz kendinizde evde hobi amaçlı malzemeler yapmak için kullanabilirsiniz. Bunun için yapı market ve hobi marketlerin evde yapım epoksi ürünlerini tercih ederek, ortaya dekoratif özgün malzemeler çıkarabilirsiniz. Uçak sanayinde, mutfak yüzey yapımlarında, inşaat yapı işlerinde, zemin kaplamalarında, tesisat alanlarında, mobilyada, hediyelik eşya ürünlerinde, dekoratif ürünlerde, sehpa, masa ürünleri gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır.

Günümüzde epoksinin çok yaygın alanlarda kullanılmasının yanı sıra epoksi hediyelik eşya yapımında da dayanıklılığı ve su geçirimsiz özelliği sayesinde tercih edilmektedir. Kristal, şeffaf görünümü ve renklendirme özelliği sayesinde çok şık estetik hediyelik ürünler ortaya çıkarılmaktadır. Epoksi bardak altlığı, magnet, açacak, epoksi çerçeve, biblo, heykel, anahtarlık, takı, tepsi gibi birçok seçeneği karşınıza çıkacaktır.

Epoksi Magnet Nasıl Yapılır?

Epoksi hediyelik eşya yapımında kullanılan çok işlevsel bir yapıştırıcı çeşididir. Epoksi magnet, farklı şekillerde ve renklerde yapılmaktadır. Epoksi malzemenin şeffaf ve kristalleşme özelliği sayesinde, magnet ürünleri oluşturulmaktadır. İstenilen şekillerde kalıplar oluşturularak, bu kalıpların içerisine iki bileşen olarak hazırlanan epoksi reçinesi dökülür. Epoksi reçinesi akışkan ve sıvı bir halde olan dayanıklı bir bileşendir. Epoksi reçinesi bileşenleri mutlaka belirli tavsiye edilen oranlarda karıştırılmalıdır. Epoksi reçinesinin ortalama 24 saat sertleşme süresi vardır. Bu sertleşme süresinde kalıplara dokunulmaz. Epoksi kalıplar içinde sertleştikten sonra istenilen magnet şekilleri ortaya çıkacaktır. Bunun için istenilen boyalar ve renklendirme işlemi yapılabilir. Bazı magnet çeşitleri içine deniz kabuğu, yaprak, çiçek gibi maddeler bulunur. Bunun için epoksi reçinesini dökeceğiniz kalıbın için biraz dökme işlemini gerçekleştirdikten sonra istediğiniz şeklin kalıp içine bırakabilirsiniz. Daha sonra üzerine tekrar epoksi reçinesi dökerek kalıp doldurulur ve epoksi reçine kalıplar içinde sertleşmeye bırakılır. Kalıplarınız sertleştikten sonra çeşitli şekillerde magnetler oluşmaktadır. Şekillerin arkasına mıknatıs yapıştırılarak magnetlerin yapışma özelliği sağlanır. Epoksi açacak hediyelik çeşitleri da aynı şekilde yapılmaktadır. Bu işlemler evde yapılabileceği gibi özellikler belirli ölçülerde olması için üretici firmaların seri üretim merkezlerinde yapılmaktadır.

Epoksi Kolye Nasıl Yapılır?

Epoksi kolye yapımı evde ve bu konuda uzman olan üretici firmalar tarafından yapılmaktadır. Epoksi bileşenleri kullanılarak şık, estetik ve özgün tasarım epoksi kolye yapabilir veya yapılmış halini satın alabilirsiniz. Epoksi reçinesi bir kapta belirli oranlarda karıştırılarak oluşan bileşen sıvı, kolye yapmak istediğiniz küçük kalıp veya kalıplara, isteğe göre şeffaf olan reçine rengi renklendirilerek, dökülür. Epoksi reçine kalıplarının içine kolye dekoru için isteğe bağlı yaprak, yüzük, deniz kabuğu gibi ürünler yerleştirilebilir veya küçük resimleri konabilir. Daha sonra sertleşme aşamasına geçilir. İstenilen renk ve şekillerde kolye uçlarını istediğiniz gibi klips ve zincir takarak kullanabilirsiniz. Üretim firmalarının çeşitli renk ve şekillerde epoksi kolye ürünlerini bakabilir, hiç yapma zahmetine girmeden alabilirsiniz.

Epoksi Anahtarlık Nasıl Yapılır?

Epoksi anahtarlık yapımı işlemi, diğer epoksi yapım işlemleri ile hemen hemen aynı süreçte yapılmaktadır. Epoksi reçine bileşenleri anahtarlık kalıplarına istenilen şekiller için dökülür ve sertleşmeye bırakılır. Ortalama 24 sonra sertleşme işlemi tamamlanan epoksi anahtarlık şekilleri, daha sonra kalıplardan çıkartılarak, anahtarlık aparatları ile birleştirilmektedir. Bu anahtarlıklar epoksinin içinde yer alan objelere canlılık özelliği kazandırır. Birbirinden şık epoksi anahtarlık çeşitlerini kendiniz evde hobi olarak yapabilir veya yapan firmalarının epoksi ürünlerini tercih edebilirsiniz. İstediğiniz şekilde epoksi reçinesini renklendirebilir ve içine kağıttan vb. motifler koyabilirsiniz.

Epoksi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Epoksi yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar aşağıda listelenmiştir:

  • İlk olarak ellerinize bulaşmaması için eldiven kullanımına dikkat etmelisiniz.
  • İşlemler sırasında koruma gözlüğü kullanmak önemlidir.
  • Yapım sırasında çıkan tozlardan korunmak için maske kullanılmalıdır.
  • Epoksi reçinesi karıştırılmadan önce herhangi bir alan bulaşmaması için örtü ve önlük kullanılmalıdır.
  • Kullanacağınız reçinenin özelliklerine ve hangi alanda kullacaksanız ona uygun çeşidini almaya dikkat ediniz.
  • Satın alırken iki faz halinde satılan epoksi reçineler, karıştırılırken oranları iyi ayarlanmalıdır.
  • Oranları ayarlamak için hassas tartı kullanmaya dikkat ediniz.
  • İki bileşeni karıştırmak için karıştırma kaplarını ayarlamalısınız.
  • Şekillendirme işlemi için zımpara kullanmak önemlidir.
  • Epoksi ürünlerin kalıpları için silikon kalıplar tercih edilebilir.
  • Epoksi kalıpların içine istenilen hafif objeler veya kağıt motifler, taşlar yerleştirilebilir.

Epoksi Hediyelik Eşyalar Nereden Alınır?

Epoksi reçineden yapılmış birçok hediyelik çeşitleri bulabilirsiniz. Epoksi kullanılarak yapılan, tepsi, masa, sehpa, magnet, anahtarlık, kolye, açacak, biblo, heykel, nişan hediyelikleri, kolye, saat, kitap ayracı, küllük gibi çok çeşitli hediyelikleri seçebilirsiniz.

Kaliteli, şık, estetik ve renkli çeşitli epoksi kullanılarak yapılan Epoksi Hediyelik Eşya  çeşitlerini Myros.com sitesini ziyaret ederek, inceleyebilir, özgün modellerden güvenle satın alabilirsiniz. Epoksi magnet, epoksi anahtarlık, epoksi takı, epoksi obje gibi hediyelik seçeneklerini gönül rahatlığıyla alabilir ve sevdikleriniz için seçkin hediyelik alma şansını yakalayabilirsiniz. Ayrıca toptan alım imkanından yararlanarak işletmeleriniz için epoksiden özel tasarımlar oluşturabilir ve ziyaretçilerinize sergileyebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim