Pürüzsüz, parlak ve canlı bir cilt, kadın ya da erkek fark etmeksizin herkesin hayali. Ancak, bazı sorunlar ergenlik döneminden itibaren kişiyi buluyor ve ciddi cilt problemleri ile uğraşmaya sebep olabiliyor. Akne oluşumu da bu problemler arasında en çok karşılaşılanlardan bir tanesi…

Akneler neden oluşuyor, neler yapılmalı, bu aknelerden nasıl kurtulması, etkili akne tedavisi yöntemleri neler diye merak ediyorsanız, bu yazımız tam size göre!

Öncelikle, akne nedir ve nasıl ortaya çıkar konularından bahsedelim. Cildimizin orta tabakasında sebumlar bulunur. Akne, bu sebumların yani yağ salgılayan kanalların tıkanması ve şişmesi ile başlayan daha sonra bu alanların bakteriler ile iltihaba dönüşmesi sonucunda meydana gelir. Derideki yağ salgısının artmasıyla birlikte gözeneklerin tıkanması neticesinde siyah noktalar oluşur ve bu siyah noktalar da bakteriler ile enfekte duruma gelebilir. Bunun sonucunda cildimizde kabarık kırmızı ve içi iltihap dolu şişlikler oluşabilir. Bu şişliklerin normalden büyük olanları ise çoğu zaman deride iz bırakırlar.

Akne oluşumu genellikle ergenlik dönemlerinde başlar. Bu problemle ergenlik dönemlerinde çoğumuz yüzleşmişizdir ya da bu sorun karşısında mağduriyet yaşayan bir çok kişiye denk gelmişizdir. Bu sebepten dolayı ergenlik dönemi sonrasında ve hatta bazen bu dönem esnasında kişiler akne tedavisi yaptırmaya ihtiyaç duyarlar. Çoğunlukla ergenlik döneminde başlayan akne sorunu, otuzlu hatta kırklı yaşlara kadar bile devamlılık gösterebilir. Akne sorunu kadınlara göre erkeklerde daha fazla gözlemlenir. Aknenin en çok oluşum gösterdiği ve akne tedavisi yaptırılan bölgeler başta yüz bölgesi olmak üzere sırt, kol ve göğüs bölgeleridir.

“Akne, kişinin psikolojisi üzerinde de çeşitli olumsuz etkiler yaratıyor”

Akne, kişilerin ruh hallerinde de olumsuzluklara sebep olabilir. Yoğun akne ve akne izlerine maruz kalan bireyler, fiziksel görüntülerinin bozulmasına bağlı olarak psikolojik stres, gerginlik ve mutsuzluk yaşarlar. Tüm bu psikolojik travmalar da kişilerin toplumdan uzaklaşmasına hatta uzun vadede depresyona bile sebep olabilmektedir. Akne tedavisi yöntemleri, kişiyi tüm bu olumsuz baskılardan uzaklaştırır. Dolayısıyla, akne problemi yaşayan kişilerin, düzenli olarak doktorları ile iletişimde olmaları ve kendileri için en uygun akne tedavisi uygulaması konusunda hassasiyet göstermeleri gerekir.

“Akne oluşumunu engellemek ve bu hastalığı durdurmak için çeşitli önlemler alınabilir”

Peki, akne oluşumunu engellemek mümkün mü? Öncelikle şunu söylemeliyiz ki akne, dermatolojik olarak tedavi edilmesini gerektiren bir problem olma özelliğini taşıyor. Lokal kremler ya da ağızdan alınan antibiyotiklerle izlenebilecek birçok akne tedavisi yöntemi, bu hastalığın ilerleyişini yavaşlatır, şiddetlenmesini önler ve iz oluşma ihtimalini en aza indirir.

Akne problemi yaşayan hastalar genellikle yağlı cilt yapısına sahip olan kişilerdir. Bu aşırı yağdan dolayı yüzlerinde oluşan parlaklığı azaltmak için de gereğinden daha sık olarak yüzlerini yıkarlar. Yüzün yıkanmasındaki bu sıklık, yüzde kuruluğun oluşmasına sebep olur. Yüz kuruluğu ise etkili bir akne tedavisi sürecini olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında önemli bir paya sahiptir. Peki, bu durumda ne yapılmalı? Hem yüzde yağlanmadan kaynaklanan bu parlaklıktan kurtulmak hem de eş zamanlı olarak yüz kuruluğuna maruz kalmamak için yapılabilecek bir şey var mıdır? Bunun için en iyi yöntem, hastaların yüzlerini yıkarken deri pH’sine uygun sabunları kullanmayı tercih etmeleri olacaktır. Ancak, yine de yüz abartılı şekilde defalarca değil, günde en fazla iki defa yıkanmalıdır.

Sosyal yaşantı içerisinde kadın ve erkek hastaların birçoğu yüzlerindeki akne ve akne izlerini kapatmayı istemektedirler. Bu istek doğrultusunda kullanılacak kozmetik ürünler konusunda da hassasiyetle davranmak yerinde olacaktır. Örneğin, kullanılan kozmetik ürünün yıkandığında kolaylıkla çıkabilen, ince ve su bazlı olması çok daha sağlıklıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da uyumadan önce veya tedavi için kullanılan kremlerin cilde uygulanmasından önce cildin mutlaka bu kozmetiklerden arındırılmış ve temiz bir halde olmasıdır.

“Etkili bir akne tedavisi için kendinizi sadece konusunda bilgi, beceri ve tecrübe sahibi uzman dermatologlara emanet edin”

Aknenin farklı tipleri bulunmaktadır ve genellikle akne sorunu yaşayan hastalarda aknenin birden fazla tipi bir arada gözlemlenir. Burada etkili bir akne tedavisi yapılması için doktorunuzun mutlaka yeterli bilgi, beceri ve tecrübeye sahip olması gerekir. Çünkü özellikle yüz bölgenizde bulunan aknelerin çeşitlerinin tespit edilmesi, cildinizin özelliklerinin doğru analiz edilmesi etkili ve başarılı sonuçlar veren bir akne tedavisi için hayati önem taşır. Örneğin, nodülo kistik lezyon denilen akne çeşidi, iz oluşumuna en çok sebebiyet veren akne tipidir. Dolayısıyla, tedaviye eğer ciltte mevcutsa bu tip aknelerin tedavisi ile başlanması verimli olacaktır. Bu akne tipinin içerisine enjeksiyon yapılabilmekte, içeriği boşaltılabilmekte veya ağızdan alınan ilaçlar yoluyla akne tedavisi sağlanabilmektedir. Bir sonraki aşamada ise derinin alt yapısında akne oluşumuna neden olan artış gösteren yağ salgısı ve derinin üst katmanında bozulan yapının tedavisi için cilt altı temizliği, peeling gibi cilt temizleme yöntemleri uygulanabilir. İlaveten, tıbbi ve lokal tedaviler ile süreç desteklenebilir.

Akne tedavisi prosedürünün bir standardı olduğunu söylemek doğru olmaz. Çünkü bu tedavi süreci tamamıyla hastanın muayene esnasında elde edilen analiz sonuçları, genel tıbbi hikayesi de göz önünde bulundurularak kişiye özel olarak oluşturulur.

Akne tedavisi, mutlaka uzman doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Aksi takdirde bu tedaviye başvurduğunuz için pişman bile olabilirsiniz. Bilinçsizce kullanılan kozmetik kremler ve losyonlar akne problemini daha da tetikleyebilir. Ya da güzellik salonlarında üstün körü ve bilimsel yaklaşımların dışında uygulanan üstün körü sözde akne tedavisi yöntemleri, hastalığın çok daha kötüye gitmesine, izlerin fazlalaşmasına ve geri dönüşü olmayan yollara girilmesine sebep olabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı akne tedavisi sadece konusunda uzmanlaşmış, yeterli bilgi ve beceriye sahip uzman dermatologlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

Aknenin tipine göre, akne tedavisi olarak siyah noktalardan arındırma, kimyasal peeling gibi cilt temizliği ve arındırma uygulamaları yapılabilir. Akne tedavisi akabinde izlerin tedavisi için ise Altın İğne, Fraksiyonel CO2 Lazer ya da Dermapen gibi uygulama yöntemleri yaptırılabilir.

Eğer siz de Akne Tedavisi uygulamalarından faydalanmak istiyorsanız ve etkili bir akne tedavisi ile göz kamaştıran, sağlıkla ışıldayan, pürüzsüz bir cilde sahip olmaya karar verdiyseniz detayları öğrenmek, Akne Tedavisi ile ilgili bilgi almak ve Akne Tedavisi fiyatları için hemen +90 542 464 74 33 no’yu arayarak Quartz Clinique’e ulaşın ve randevunuzu planlayın…

Özel Quartz Poliklinik

Web Site: https://www.quartzclinique.com/

TEL: +90 212 241 46 24

Facebook:@quartzclinique

Instagram :@quartzclinique

YouTube: Quartz Clinique

Editör: TE Bilişim