Halı yıkamak; eski zamanlarda evlerin bahçelerinde, bina önlerinde yapılan bir iş iken günümüzde profesyonel bir hizmete dönüşmüştür. Bu iş için özel olarak geliştirilen makineleri kullanan fabrikalar, en son teknoloji ile üretilen bu makineler sayesinde pratik bir şekilde halıları yıkamaktadır. 

Halı Yıkama Fabrikası Nasıl Olmalıdır?

Fabrikalar genellikler 100-300 m2 genişliğinde bir alan üzerine kurulur. Halıların yıkanması esnasında ortam ıslanacağı için zeminlerde suyun transferini sağlayan mazgallar olmalıdır. Bu sayede suyun birikmesi engellenir. Aynı zamanda halıların kurutulabileceği açık ve kapalı alanları bulunmalıdır. Halıların gerekli temizlik işlemleri yapıldıktan sonra müşterilere teslimat yapabilmek için uygun bir araç olması gerekir. Arabalar, bu iş için uygun değildir. Bu nedenle en az minibüs tarzı bir araç olması gerekir. Eğer minibüs yeterli gelmiyorsa, kapalı kasa kamyonetlerde bu iş için tercih edilebilmektedir. Halı yıkama fabrikası yıkama işlemi için farklı tipte makineler kullanabilmektedir.

Manuel Halı Yıkama Makineleri

Manuel makineler otomatik makinelere nazaran daha zor kullanılmakta ve daha az sayıda halıyı yıkayabilmektedir. Bir saat içerisinde 20 m2 halıyı yıkayabilirler. Yıkama işlemi, bu makinelerde daha uzun sürer. Bu nedenle otomatik halı yıkama makineleri daha avantajlıdır.

Otomatik Halı Yıkama Makineleri

Otomatik makinelerinde kendi arasında farklı seçenekleri vardır. Masa tipi ve zemin tipi olarak farklı modellere sahip bu makineler, özellikleriyle de farklılaşmaktadır. Zemin tipi makinelerde makinenin önüne yerleştirilen halılar, kısa sürede yıkanır. Bir saat içerisinde 100 m2 halı yıkanabilir. Bu makineler, yıkama işleminden sonra halıyı rulo yapar. Bu sayede en son aşamaya daha kolay şekilde geçilir. Yıkamanın hız ayarlarında değişiklik yapılabilmektedir. Ortalama 9 dakika süren yıkama işlemi, daha kısa ve daha uzun tutulabilir. Zemin tipi halı yıkama makinelerinde bulunan dokunmatik ekran sayesinde kontrol kolay bir şekilde sağlanmaktadır.

Masa Tipi Halı Yıkama Makineleri

Bu tip makinelerde yıkama işlemine başlamadan önce halı üzerinde bulunan tozu, kiri sıyırmaya yarayan bir mekanizma mevcuttur. Bu mekanizma sayesinde tozların yapışması önlenir. Ayrıca yüksek basınçlı durulama tekniği sayesinde deterjan kalıntıları halının üzerinden daha hızlı bir şekilde arındırılır. Zemin tipi makinelerle kıyaslandığında bir saat içerisinde çok daha fazla halıyı yıkayabilir. Ayrıca bu makineler en gelişmiş halı yıkama makineleri olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca perde yıkayabilir, en iyi Gaziosmanpaşa stor yıkama fabrikasını ziyaret edebilirsiniz.

Halı Yıkamada Kullanılan Diğer Makinalar

Halı yıkama işlemi için kullanılan sıkma ve toz alma makineleri de bulunmaktadır. Yıkama işlemi bittikten sonra sıkma makinesi kullanılarak, fazla suyun alınması sağlanır. Bu aşamadan sonra kurutma aşamasına geçilir. Kurutma için her halı yıkama fabrikasının özel alanı olması gerekir. Bu alana asılan halılar, kurumaya bırakılır. Yaz aylarında halılar daha hızlı kurutulabilirken, kış aylarında kurutma aşaması daha uzun sürebilmektedir. Halılar yıkanmadan önce üzerinde bulunan tüy, kıl ve tozların alınması için özel makinelerde bulunmaktadır. Bu makineler sayesinde halı daha temiz bir görüntüye kavuşur.

Halıların Müşterilere Ulaştırılması

Halı yıkama fabrikası bünyesinde yapılan temizleme işlemleri sonrası hazır hale gelen halılar, müşterilerin adreslerine teslim edilir. Eksik ya da hatalı bir teslimat yapılmaması için halıların üzerine zımbalanan kağıtlarla numaralandırma işlemi yapılır. Bu şekilde karışıklıkların önüne geçilir. Halıların teslimat sırasında kirlenmesini önlemek adına, her halı ayrı ayrı poşetlenerek dağıtım işlemi yapılır.

Halı Yıkama Fiyatları

Halıların teslimatı yapıldıktan sonra firmalara ödeme yapılması gerekmektedir. Burada fiyatlar m2 başına belirlenmektedir. Her şehirde fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Firmalar, birbirlerine yakın fiyatlar belirleyebilecekleri gibi farklı fiyatlandırmalar da söz konusu olabilir. Halı yıkama fiyatları noktasında en uygun ve kaliteli hizmeti veren firmalar her zaman daha avantajlıdır.

Editör: TE Bilişim